Slovenija
33 ogledov

Poslovanje z gotovino s 50 na 420 evrov

Janez Šušteršič Saša Despot
Minister za finance Janez Šušteršič se je odločil za odpravo omejitve za gotovinsko plačevanje med poslovnimi subjekti pri 50 evrih ter njen dvig na 420 evrov, so sporočili s finančnega ministrstva.

Omejitvi 50 evrov so najbolj nasprotovali na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) v spremembo pravilnika niso uspeli prepričati prejšnjega ministra Franca Križaniča, pod čigar vodstvom je ministrstvo tudi uvedlo novo pravilo.

Ministrstvo je tak korak takrat upravičevalo z učinkovitejšim bojem proti sivi ekonomiji, ki je je največ prav v gotovinskem poslovanju.

OZS: Od omejitve največ koristi banke

V OZS so glasno poudarjali, da se obrtniki zaradi strožje omejitve pri gotovinskem poslovanju dnevno srečujejo s težavami in da večina članic EU nima omejitev gotovinskega poslovanja. Prepričani so bili, da imajo največ koristi od tako nizke omejitve izključno banke, delo na črno pa naj bi se s tem le še bolj razpaslo.

Minuli petek je sicer ministrstvo za finance na sestanek povabilo zainteresirano javnost, ki se je s svojimi pripombami odzvala na predloga sprememb zakonov o dohodnini in o davku od dohodkov pravnih oseb, ki predvidevata davčno razbremenitev podjetij, samostojnih podjetnikov in posameznikov. Kot pravijo na ministrstvu, je bil odziv zelo pozitiven.

V razpravi so udeleženci po navedbah ministrstva večinoma podprli predloge ter predstavili še nekaj dodatnih sprememb in popravkov predlaganih besedil zakonov, ki pa zaradi poteka javne razprave ne bodo mogli biti upoštevani v sedanjem paketu sprememb. Na ministrstvu zagotavljajo, da jih bodo skrbno proučili in vključili v naslednje spremembe zakonov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.