Slovenija
11 ogledov

Poslovneži, bežite od Slovenije!

Evro Profimedias
Slovenija zaseda drugo mesto. Na žalost na lestvici evropski držav, kjer so okoliščine za poslovanje in investiranje najslabše.

Svetovna banka je izdala letno poročilo Doing Business, v katerim je med drugim razvrstila 189 držav, glede na to, kako privlačne so za investitorje. Na prvem mestu je pristal Singapur, na zadnjem pa Eritreja.

Slovenija na lestvici zaseda 51. mesto, to pomeni, da so nas prehitele tudi države kot so Romunija, Ruanda, Armenija, Črna gora.

Francosko-nemški vlak za vzor

Na lestvici evropski držav, v katerih poslovno okolje ni naklonjeno novim poslom, pa se je Slovenija znašla na drugem mestu, tik za Grčijo. "Države, v katerih je možno hitro in enostavno izvrševati pogodbe ali sanirati propadla podjetja so običajno bolj privlačna za investitorje kot države z latargičnim pravosodnim sistemom. V Grčiji in Sloveniji, ki ju je finančna kriza močno prizadela, je za te stvari potrebnega veliko več časa kot npr. v Nemčiji ali Franciji, kjer gre gospodarstvu veliko bolje," povezanost med faktorji pojasnjujejo pri časniku The Economist.

Opozarjajo še, da se je v Sloveniji stanje poslabšalo – tako zdaj naša sodišča potrebujejo dva meseca več za reševanje poslovnih sodnih sporov kot pred enim letom. Slovenija je poleg tega dobila še zelo nizko oceno v kategoriji pridobivanja kredita. Slabo sta ocenjeni tudi področji pridobivanje gradbenega dovoljenja in registracije posesti. Še najbolje nam gre na področju zaščite manjšinskih delničarjev, kjer smo zasedli 14. mesto.

Komentarjev 5
  • Johan Spohan 11:09 01.november 2014.

    Ali pa mafija " CK odbor 2014" (odbor za zascito dela in lika ex tovarisa Janezka Grosupeljskega) ki terorizira Slovenijo.

  • Johan Spohan 11:04 01.november 2014.

    Ja domobran takrat ko si pel zgornjo ( sigurno si prefarban komunajzar kot tvoj ideolog JJ) so bile v takratno drzavo vlozene tuje investicije, pol ste pa prefarbanci vse pokradli.

  • Jagijagi1 06:54 01.november 2014.

    Kdo bo investiral v državo v kateri so davki noro visoki!Investitorji iščejo denar ne pa "romantiko" tako kot si misli naša državna uprava!