Slovenija
47 ogledov

Posmrtni ostanki iz plastičnih vrečk kmalu v grobove

Huda Jama, Barbara rov, povojni poboji Žurnal24 main
Vlada je z prerazporeditvijo sredstev zagotovila dodatnih 90.000 evrov sredstev za urejanje vojnih grobišč.

"Postopek zbiranja ponudb za shranitev in pokop žrtev v vojnem grobišču Barbara rov v Hudi Jami, ki ga vodi MDDSZ, je potrebno izvesti zaradi zagotovitve dostojnega pokopa posmrtnih ostankov, v skladu z veljavnim Zakonom o vojnih grobiščih," so sporočili po seji vlade. "Zaradi navedenega je potrebno zagotoviti dodatna proračunska sredstva."

Na podprogram urejanje vojnih grobišč je tako vlada danes prerazporedila 90.000 evrov sredstev Ministrstva za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti iz podprograma sofinanciranje programov društev in zvez na področju vojne zakonodaje.

"Ne morem komentirati, ker ne vem, kaj nameravajo narediti s temi sredstvi," v odzivu pravi predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman. "Mislim, da sami ne vejo, kaj hočejo," dodaja in pravi, da pet let ni bilo nobenih sredstev, zdaj "se je pa kar naenkrat našel nek denar". Za povojna grobišča je bilo predvidenih dva milijona evrov letno, kar je vlada Boruta Pahorja ukinila.

Šest let od najdbe trupel

Delavci Rudnika Trbovlje - Hrastnik so pred šestimi leti prebili pregrado v rovu svete Barbare in odkrili trupla. Doslej so izkopali okoli 800 okostij in jih forenzično pregledali, posmrtni ostanki pa ležijo v plastičnih zabojčkih v kostnici. Iz jaška pa je treba iznesti še preostale žrtve. Teh je po Dežmana verjetno več kot 2000.

Komentarjev 6
  • nostradamus 18:21 08.maj 2015.

    posteno +++

  • Pepe007 10:21 08.maj 2015.

    Kaka lovska primerjava. Hospic državnega denarja ne nek način ni hotel, soline pa so bile dolgo kar telekomova komercialna zadeva. Ko pa zagusti, pa jok in v mamino (državno) naročje.

  • Pepe007 10:19 08.maj 2015.

    Pokaži dokumentacijo sodnih procesov za teh 800 ljudi, potem pa se da konstruktivno dalje pogovarjati.