Slovenija
36 ogledov

Posmrtnine in pogrebnine bi pa dali

Ljubljana 27.10.08, ZSSS, Ladi Rozic, Foto: Dejan Mijovic Ljubljana 27.10.08, ZSSS, Ladi Rozic, Foto: Dejan Mijovic
Sindikati. So proti krčenju zdravstvenih pravic. Menijo, da bi morali vsi vplačevati enake prispevke.

Košarice zdravstvenih pravic ne bi smeli krčiti, so prepričani v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Zdravstvena blagajna bi bila lahko po njihovem mnenju finančno vzdržna že, če bi racionalizirali javno zdravstveno mrežo, da ne bi bila tako razdrobljena, če bi bila javna naročila bolj transparentna in če bi prispevke vsi vplačevali v enakem deležu.

Zavarovanja naj združijo

Kot pravi izvršna sekretarka pri ZSSS in članica upravnega odbora pri zavodu za zdravstveno zavarovanje Lučka Böhm, iz osnovne košarice zdravstvenih pravic ne bi bilo treba izločiti nobene pravice, saj bi lahko po njenem mnenju prave rezultate dosegli tudi z združitvijo obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Drugače je s socialnimi pravicami, kot so posmrtnine in pogrebnine, ocenjuje. O izločitvi teh so se namreč pripravljeni pogajati, a kot opozarja, gre tu za minimalne prihranke glede na proračun zdravstvene blagajne.

Zdravstvena reforma naj bi bila pripravljena do konca leta.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.