Slovenija
21 ogledov

Posneli sončevo „pesem“

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Znanstvenikom iz univerze v Sheffieldu je prvič uspelo posneti zvoke, ki jih povzroči mahnetno valovanje Sonca.

Astronomi so ugotovili, da velikanske magnetne zanke, ki izhajajo iz zunanjih plasti sončeve atmosfere, poznane kot koronske zanke, vibrirajo kot strune oziroma zvenijo kot, da bi prišle iz kakšne pihala, piše Daily Telegraph.

S satelitskimi posnetki zank, te so lahko dolge tudi do 100 tisoč kilometrov, so znanstveniki vidne vibracije spremenili v zvoke in pospešili njihovo frekvenco, tako, da so slišne človeškemu ušesu. Po besedah profesorja Robertusa von Fáy-Siebenbürgena, gre za neke vrste glasbo, saj se pojavljajo harmonije.

Koronske zanke po mnenju znanstvenikov sodelujejo pri nastanku sončevih neviht, ki močno vplivajo tudi na življenje na Zemlji. Pred kratkim so Nasini znanstveniki svarili pred ogromno tovrstno nevihto, ki se bo zgodila leta 2013. Raziskovanje sončeve „glasbe“ pa bo po besedah von Fáy-Siebenbürgena pomagala pri napovedovanju in boljšem razumevanju teh neviht.

Tukaj si lahko poslušate kratek posnetek kako zvenijo koronske zanke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.