Slovenija
29 ogledov

Posnete VSE vladne seje?

Vladna seja na Youtubeu Žurnal24 main
Do vladnih kamer naj bi bili speljani dodatni kabli, preko katerih naj bi neznanec dostopal do posnetkov sej. Če bi to držalo, bi imel lahko dostop do avdioposnetkov vladnih sej od leta 2006 naprej, piše današnje Delo.

Po neuradnih podatkih naj bi obstajali resni indici, da so bile vladne seje posnete dvakrat, in sicer naj bi se snemale uradno, nekdo pa naj bi imel do vladnih kamer speljane tudi svoje kable. Posnetke je tako lahko lansiral nekdo, ki domnevno hrani avdioposnetke vladnih sej od leta 2006 naprej, odkar se seje vlade tudi snemajo, posnetki pa arhivirajo, piše časnik Delo. Do tega spoznanja so po neuradnih informacijah časopisa prišli forenziki, ki na diskih z avdio- in videozapisi sej vlad, hranjenih v vladnih arhivih, menda niso zaznali sledi podvajanja.

Darijan Košir iz vladne službe za komuniciranje je za Delo povedal, da vse vladne seje, tudi tajne, snemajo v avdio- in videotehniki. Ob tem je dodal, da so bili vladni prostori, kjer so na dvojnem stropu nameščene snemalne kamere, nazadnje prenovljeni v času prejšnje vlade leta 2006.

Vohunjenje tehnično možno

Arnesov strokovnjak Gorazd Božič je za Delo povedal, da tehnična realizacija dvojnega snemanja ne predstavlja težav za računalniško varnost. Po njegovih navedbah je to odvisno je od tega, kakšna je postavitev kamer in kako velike so. Povedal je, da je, če je na vladi dvojni strop, tam zagotovo dovolj prostora za tako imenovane videospliterje. Dodal je še, da se iz kamere spelje signal, ki se ga da s pomočjo razdelilnikov speljati tudi kam drugam kot na Gregorčičevo 20, kjer je snemalnica. Po njegovih besedah signalov ni težko razdeliti in skriti kablov, pa tudi iz hiše skozi že obstoječe jaške se da signale s pomočjo mikrovalovnega ali brezžičnega omrežja usmeriti do novih, "nepovabljenih kablov". Kot je še za Delo povedal Božič, pri takih instalacijah navadno ostanejo določeni fizični sledovi. Če so jih v tem primeru res zaznali, bo zadeva še zelo zanimiva, meni Božič.

Komentarjev 4
  • tralala 16:58 27.januar 2012.

    to je delo paravoma, to ve vsak, ki ne sliši brnenja mašince za britje ovc.

  • Žurnalček 14:18 14.december 2011.

    NADALJEVANJE: Tu bi dodal , da je tudi USA zaradi podobnih stvari ,morala zapustiti zgradbo svoje ambasade v Moskvi, ki so jim jo gradili Rusi. Ali se bo morala seliti tudi naša DRŽAVA vsakič, ko bo SDS zgubila na volitvah ...prikaži večah , v druge nevtralne stavbe, ali pa bo DRŽAVA enkrat za vselej pomedla z fanti in tako prakso, je edino relevantno vprašanje v deželi SLOVANSKI !

  • Žurnalček 14:15 14.december 2011.

    NADALJEVANJE: Kaj SOVA sploh dela v tej preluknjani državi . Namesto da bi že blokirala in preprečila vstop v kabelsko mrežo isti moment, ko so se pojavili posnetki z pečatenjem obstoječih , policija in računalničarji - vladna služba - sama ...prikaži večma proti sebi išče dokaze. Ja za crkent od smeha, tisti železni fantje , se pa na velko smejijo in plešejo kolo. No da bo stvar zaokrožena , je v isti zgradbi tudi URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE in so fantje z eno potezo stvar kanalizirali na en kabel. Jaz bi pregledal sedaj tudi Min. za obrambo, ker kaj veš , mogoče so tudi tam kakšne skretnice SŽ . Ja fantje imajo tam veliko prjateljev in oboževalcev in se počutijo vedno kot doma. Naj se noben ne tolaži z mislijo , da ni potrebno takoj , zaradi higijene preiskave iz SOVE pometati vse vodje sektorjev , ki so plačani da skrbijo za varnost države v sektorju vez in el. prometa. Tu bi dodal , da je tudi USA zaradi podobnih stvari ,morala zapustiti zgradbo svoje ambasade v Moskvi, ki so jim jo gradili Rus