Slovenija
64 ogledov

Posnetek pricurljal v javnost, Karl obtožil Ljudmilo

Karel Erjavec Saša Despot
Zunanji minister Karl Erjavec je napovedal, da bo vložil kazensko ovadbo zaradi neupravičenega snemanja.Gre za pogovor, ki ga objavil časnik Svet24 in za katerega Erjavec sumi, da ga je posnel predstavnik NSi. V stranki to zanikajo.

Erjavec je na današnji novinarski konferenci poudaril, da se je v trenutku vložitve interpelacije začela tudi osebna diskreditacija. Takšno diskreditacijo vidi tudi v objavi časnika Svet24, ki je na spletu objavil posnetek, na katerem Erjavec tik po predčasnih volitvah leta 2014 govori o premierju Miru Cerarju in sestavljanju koalicije.

Erjavec za Cerarja dejal, da "je zgodba za eno leto"

Posnetek je, po poročanju časopisa Svet24 nastal 14. julija 2014, torej en dan po predčasnih volitvah, na katerih je slavila današnja SMC.

"Ker on, a veš, kaj je, on je zgodba za eno leto. To se bodo razsuli tako, pi***. To je tako, a veš, kot da bi meni dal zdaj šleparja za vozit, ko nikoli nisem not sedel," je zmago Mira Cerarja na predčasnih volitvah komentiral zdajšnji zunanji minister .

O sestavljanju koalicije naj bi Erjavec dejal:
"Jaz sem dal dve obljubi. Če jih ne bo, me ni zraven. Regres in usklajevanje pokojnin, če je dva procenta. Glej, mene boli đoko. Grem za pastirja, če je treba. Grem kuhat k Ljudmili, če me vzame."

Erjavec: Snemali so me na Planetu 

Kot je zunanji minister povedal na novinarski konferenci, je sprva mislil, da je nekdo posnel pogovore na kosilu, na katerega je bil povabljen. Pozneje pa je ugotovil, da je bil pogovor posnet v uredniških prostorih medijske hiše Planet TV in da so bili tam prisotni še takratni urednik Bojan Traven, predsednica NSi Ljudmila Novak, Erjavec sam in še predstavnik NSi za stike z javnostmi.

O imenu slednjega Erjavec ni prepričan, se pa spominja, da "je bil na vseh soočenjih Ljudmile Novak takrat v glavnem prisoten sedanji poslanec Jernej Vrtovec"Mogoče je bil on," je dejal minister.

V NSi obsojajo kršenje varovanja osebnih podatkov.

A so iz NSi medijem sporočili, da so po pregledu urnikov aktivnosti v času predčasnih volitev leta 2014 uspeli ugotoviti, da je aktivnosti Novakove 14. julija tega leta spremljal sodelavec v službi za odnose z javnostmi NSi Aleš Trtnik. So pa ob tem zagotovili, da Trtnik omenjenega posnetka "ni naredil, kaj šele nezakonito distribuiral".

Tudi Novakova je na današnji novinarski konferenci dejala, da ni niti razmišljala, da bi posnetek lahko prišel iz NSi. Sprašuje se, s kakšnim namenom bi to nekdo posredoval javnosti. "Interpelacija mu očita čisto neke druge stvari, ne pa šal," je pojasnila.

V NSi pa so še zapisali, da obsojajo kakršnokoli kršenje varovanja osebnih podatkov, bodisi tistih, ki jih določa zakon o varovanju osebnih podatkov, bodisi tistih, ki jih določa zdrava kmečka pamet.

Vendar pa jim Erjavec očita ravno to. Po njegovih besedah je "katastrofalno, da v uredniški sobi, kjer naj bi bila neka zaupnost, neka politična stranka nezakonito snema pogovore". Očital jim je celo uporabo totalitarističnih metod in napovedal, da bo vložil kazensko ovadbo.

NSi: Erjavec želi pozornost preusmeriti drugam

V NSi pa se na drugi strani sprašujejo, kako je Erjavec že prejšnji teden lahko vedel, da bo sporni posnetek prišel v javnost. Kot so zapisali, se ne morejo znebiti občutka, da gre pri tem za Erjavčev manever. Erjavec očitno želi "na domišljijsko grd način preusmeriti pozornost in krivdo na nekoga, ki argumentirano opozarja na vse njegove napake, ki škodujejo interesom države".

Erjavec je v zvezi s tem zatrdil, da ni vedel, da se pogovor snema. Možnost, da bi za to poskrbel sam, je označil za "norost", da bi posnetek javnosti posredoval Traven, pa Erjavec ne verjame.

Traven zanika snemanje

Traven je za STA zanikal snemanje pogovora in poudaril, da je nekdo zlorabil uredniško pisarno zato, da bi politično obračunaval. Če bi pogovor snemal sam, bi ga objavil naslednji dan v programu, je pojasnil in dodal, da bi to sicer pomenilo, da v svoji karieri ne bi več mogel govoriti z nobenim politikom. Sprašuje tudi, zakaj bi sam hranil posnetek v predalu več kot eno leto in "šel ven z njim pred interpelacijo".

Cerar: Ministrove izjave niso nič posebnega

Na vsebino Erjavčeve izjave se je sicer ob robu odprtja poslovnoreferenčnega centra Iskratel v Kranju danes odzval tudi premier Cerar. Kot je dejal, "v zasebnem krogu, ko se ljudje sprostimo, rečemo na glas marsikaj, česar morda ne bi rekli javno". Ministrove izjave se mu ne zdijo nič posebnega, saj, kot je dejal Cerar, je zanj pomembno, kako Erjavec dela v vladi. Vlada pa ima zelo jasno smer in prioritete. "Dokler tu sodelujemo, je to zame ključno," je še poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • petergolob 16:42 02.februar 2016.

    Za PV dr. Cerarja je torej pomembno, kako Erjavec dela v vladi? Če to drži, zakaj potem našega "etičnega" premiera, kot ustavnega pravnika in celo profesorja prava, nič ne moti, da Erjavec krši temeljne človekove pravice iz ratificirane Konvencije MOD ...prikaži več št. 87 in prisilno spreminja vodstvo reprezentativnega sindikata? Ali 76. člen Ustave RS ne velja več?

  • dragec 14:00 27.januar 2016.

    To je naš neuničljivi Karrrrel.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:50 27.januar 2016.

    Se strinjam s tvojo tezo,da je sam lansiral posnetek,da bo izpadel božček,no umski božček je že od rojstva,lažnivec.