Slovenija
314 ogledov

Posnetke na YouTube lansiral nekdo blizu vladi

Kresalova na seji vlade. Youtube
Vlada, ki zaključuje z delom, je na današnji seji med drugim govorila o posnetkih vladnih sej, ki so bili objavljeni na spletnem portalu YouTube. Ugotovitve kažejo, da so bili posnetki načrtno izbrani, v javnost pa jih je spravil nekdo, ki ima dostop do snemalnice.

Vlada se je na današnji seji seznanila s poročilom svojega generalnega sekretariata v zvezi z nezakonito objavo posnetkov sej vlad na spletnem portalu YouTube. Kot so ugotovili, so bili v začetku decembra lani na spletu objavljeni posnetki delov treh vladnih sej iz let 2008 in 2009. Na omenjenih sejah so med drugim obravnavali tudi gradiva z oznakami zaupnosti.

Glede na okoliščine vlada ocenjuje, da so storilci zagrešili več kaznivih dejanj. Zato je generalna sekretarka vlade že nekaj dni po objavi na pristojno okrožno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper neznanega storilca ter o tem dogodku obvestila tudi upravo kriminalistične policije ter urad za varovanje tajnih podatkov.

Posebna komisija je v preiskavi ugotovila, da so objavljeni le delni posnetki sej. "Objavljeni deli so bili skrbno izbrani, vzeti iz konteksta imajo drugačen pomen, kot ga imajo, če poslušamo celoto," so zapisali v vladnem sporočilu za javnost. "Iz tega je mogoče sklepati, da so bili odtujeni celotni posnetki omenjenih sej," ugotavljajo, dodajajo pa, da je bila montaža in objava na svetovnem spletu izvedena izven prostorov generalnega sekretariata vlade. Sklepajo, da so bili posnetki odtujeni po tem, ko so bili primerno obdelani v snemalnici. "S to ugotovitvijo se število odjemnih mest in krog oseb, ki so lahko zlorabile svoj položaj, zelo zoži," menijo v vladnem sekretariatu.

Ker vlada oziroma njene službe nimajo pristojnosti za nadaljnje preiskave, bodo morali počakati na izsledke pristojnih organov.

 

 

Komentarjev 2
  • raviotar 15:17 27.januar 2012.

    Oooo, pa imamo tudi pri nas nekaj spretnih Anon-ov:) Btw, vlada nima kaj skrivati pred državljani - vse, vsaka seja, vsaka beseda, okrožnica, itd mora biti javno dostopna vsebina - ne pozabite, da ste tam v našem imenu.

  • varan 16:16 26.januar 2012.

    najbližje vladi so JJ, GV, LN, RŽ, KE, BP, MUsso, xxl hecker