Slovenija
115 ogledov

Posnetki s seje vlade na spletu

Pahor in Žbogar na seji vlade.
1/3
Youtube
V javnost so prišli posnetki s seje vlade Janeza Janše in Boruta Pahorja. Iz njih je med drugim razvidno, da policija ne bi mogla zaradi kadrovske situacije obvladovati nemirov na več kot dveh krajih v Sloveniji. Policija že sprožila preiskavo.

V videoposnetku z naslovom Stari obrazi, 5. del, nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal na seji vlade pravi, da obstaja nevarnost, da se bodo nemiri iz zaprtih dvoran premaknili na ceste. Danes ne moremo zaradi kadrovske situacije obvladovati nemirov na več kot dveh krajih v Sloveniji. Če pride, kar je predvideno, da pride do poletja zaradi krize, imamo lahko zelo resno kadrovsko situacijo. Jaz opozarjam na ta vidik."

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik pa je dejal: "Predsednik, jaz sem se hotel tukaj oglasiti, ker argumentacija, da je treba imeti nujni postopek zaradi izrednih razmer, ni dobra. In če to gre v javnost, ob prizadevanjih, ko želimo socialni dialog pospeševati in z njim zadeve reševati pri nas, mislim, da to deluje zelo slabo."

Nekdanji zdravstveni minister Borut Miklavčič pa je bil ogorčen nad birokracijo: "Samo papirji so, da bi pokoristil sredstva. Samo papirji so. Tam mi je Matej pomagal, da sva prišla do konca, zdaj tukaj stojim že tri mesecece. Samo za papir. En sklep rabim, da bi lahko koristil sredstva, pa ga ne morem dobiti. Borut, pa tukaj sem. Tukaj imam Mateja, ko ga lahko prosim, tukaj imam ministrico, ko jo lahko prosim, pa ne dobim odgovora. Pa sem bil že na šestih sestankih. Oprosti, predsednik."

Nekdanji gospodarski minister Matej Lahkovnik pa je dejal, da "imamo predstavnike v nadzornem svetu družbe, ki nam ne povejo, da je bila nagrada izplačana, ki nam ne povejo, da je bil reprogram narejen, ki nič ne storijo za to, da bi seja nadzornega sveta bila. Potem pa res nimaš nobenih izvodov. Najbolje, da banko prodaš." Eden od posnetkov prikazuje, kako zunanji minister Samuel Žbogar poroča o pritiskih partnerjev v EU na Slovenijo glede Hrvaške. Posnetek, očitno zmontiran, je nastal v obdobju slovenske blokade in iskanja kompromisne rešitve, ki je na koncu pripeljalo do sklenitve arbitražnega sporazuma s Hrvaško.

Na posnetku je videti tudi zaskrbljenega premiera Boruta Pahorja in pravosodnega ministra Aleša Zalarja, ki razmišlja o različnih scenarijih možnih rešitev.

Zakaj se snemajo?

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je za STA navedla, da bodo v okviru inšpekcijskega postopka preverili objave posnetkov sej vlade. Dejala je, da bi lahko šlo tudi za kršitev varstva osebnih podatkov. Se pa sprašuje, zakaj vlada snema svoje seje. "Pri občinskih svetih, kjer je video snemanje pravilo, smo seznanjeni, da so ti posnetki uporabljeni v skladu z njihovimi poslovniki tudi za namen obveščanja javnosti. Seje vlade pa niso javne, zato ni videti razloga, da bi se tudi video snemale," meni Pirc Musarjeva.

S seje vlade Janeza Janše

Objavljen je tudi posnetek izjav ministrov Janševe vlade; med drugim govorijo o sodniških plačah ter o porabljanju sredstev za spodbujanje obnovljivih virov.

Na posnetku Stari obrazi, 2. del takratni gospodarski minister Andrej Vizjak: "Mi imamo tukaj sistemski vir za spodbujanje obnovljivih virov. Mi moramo v skladu z predlogom Evropske komisije povečati obnovljive vire za devet odstotkov iz 16 na 25. To je sistemski vir in sem proti temu, da se ta sistemski vir uporablja za fasade hiše. In to ni fer. Ni fer, da se od elektrike pobira del od deleža, ki je namenjen obnovljivim virom za fasade hiš, torej ..."

Komentarjev 9
  • opaz 16:53 09.december 2011.

    Bajuk je bil resnično gospod na mestu. Ostali so pa itak ena fdvjevsko-kumrovška neizobražena falanga. Vsi in levi in desni. Temu, ki ga zdaj iščejo je pa treba dat nagrado ne ga pa lovit. Hvala mu, da smo državljani lahko ...prikaži več videli kako upravljajo z našo deželo. Raja pa jih še kar voli.Sick.

  • rob 16:47 09.december 2011.

    ENAKOST PRED ZAKONOM? NI KORUPCIJE?ko gre za kazniva dejanja uradnih oseb delavcev Centrov za socilano delo se ne zgodi nič. Kadar pridejo na svetlo "umazane" stvari elite, takrat pa je potrebno z vsemimi pravnimi sredstvi in prednostno naskočiti tistega, ...prikaži več ki je v interesu javnosti ro razkril! TO JE DEMOKRACIJA v Sloveniji! Smo zreli za banana republiko v Butalah in ne za evropsko članico!

  • mirko 16:20 09.december 2011.

    Kdo pa predstavlja v sloveniji največji del leveice? To so ljudje, ki so zasedali v bivšem sistemu politične in druge visoke funkcije, torej komunisti. Potem so še pa tukaj ostali, ki so od teh nahujskani, zmanipulirani, ter prestrašeni pred desnico. ...prikaži več Največ jih je v Lj., predvsem ljudje južnega porekla. Premeteni Murgeljski stari lisac je točno vedel, da je nujno potrebno lansirat na volitve nekoga ki je južnega porekla. Kresalka je aktivno sodelovala z v Kučanovi režiji. Njen spot na TV : "Premislite koga boste volili, da vas potem ne bodo izbrisali" G. Kresalka, sedaj boste sokrivec, da bo izbrisan cel slovenski narod. Levica z bivšimi komunisti so postali grobarji slovenskega naroda.