Slovenija
31 ogledov

Posodobljeni policisti

Ker zakon naprave še ne predvideva, so bila včeraj vsa testiranja prostovoljna. Žurnal24 main
Mamila. Nič več “ročnih” testov. Naprava le iz sline ugotovi prisotnost drog.

Včeraj so policisti na voznikih tovornih vozil preizkušali 2.700 evrov (brez davka) vredno elektronsko napravo Dräger DrugTest 5000, ki iz sline ugotovi, ali so uživali mamila. V tujini jo že uporabljajo, pri nas pa jo šele testirajo.

Zmeda na avtocesti

Nadzor. Včeraj so policisti nadzor izvajali ob avtocesti na postajališču Lopata od 8. do 12. ure. Ker je bil odprt le vozni pas, hkrati pa je potekalo izločanje tovornih vozil, se je naredila večkilometrska kolona.

“Če bi vedel za nadzor, bi se na pot odpravil dve uri prej, saj smo vezani na ure,”
se je jezil voznik tovornjaka Jože Kolčan. O tem smo obširno poročali na našem portalu.

Naj omenimo, da možje v modrem pri nas morebitno uživanje drog preverjajo kar “ročno”: s svetilko in pupilometrom, kartončkom, ki ima narisane velikosti zenic.

Brez omamljenih voznikov
“Gre za indikator vsebnosti mamil. Tako kot je alkotest,” o testerju na kratko pove vodja oddelka za promet na Policijski upravi Celje Elvis Herbaj.

Deluje tako, da si posameznik s posebnim nastavkom (vsak je sterilno zapakiran) podrgne po notranjosti ust.

Oslinjen nastavek (obarva se modro) vstavimo v napravo (na fotografiji v ozadju), ta pa v približno desetih minutah ugotovi prisotnost mamil v slini. Rezultat se izpiše v pisni obliki, iz njega pa je razvidno, ali je testirani pozitiven ali ne.

“Če bi bil rezultat pozitiven, bi odredili strokoven pregled – odvzem krvi in urina,” pojasni Herbaj. Včeraj so prisotnost mamil preverjali pri 19 voznikih, noben od njih pa ni bil pozitiven.

Sicer pa so v štirih urah nadzora nad tovornjakarji pri Celju ustavili 827 voznikov (589 je bilo tujih). Vsi so opravili test alkoholiziranosti, le eden pa je bil pozitiven. Policisti so voznika oglobili in prepovedali nadaljnjo vožnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.