Slovenija
13 ogledov

Posojila se bodo pocenila

Današnje znižanje naj ne bi bilo tudi zadnje, ocenjujejo finančni trgi in ekonom Žurnal24 main
Evropska centralna banka je obrestno mero za območje evra znižala s 3,75 na 3,25 odstotka. To je že drugo znižanje v enem mesecu.

Zaradi znižanja temeljne obrestne mere Evropske centralne banke (ECB) bodo cenejša tudi posojila. ECB je včeraj temeljno obrestno mero znižala za 0,5 odstotne točke na 3,25 odstotka. "Pričakovanja o znižanju obrestne mere so že v veliki meri vključena v euribor," je pojasnila Nataša Mohorčič Zobec, izvršna direktorica divizije financ v SKB. Adel Ayari, vodja oddelka upravljanja premoženja v Unicredit banki, je dodal, da se je 12-mesečni euribor v zadnjem mesecu znižal s 5,48 na 4,7 odstotka.

 

Drastičen ukrep na Otoku

Britanska centralna banka je danes presenetila ekonomske analitike in finančne trge ter ključno obrestno mero znižala kar za 1,5 odstotne točke na 3,0 odstotka. Večina poznavalcev je kljub vse večjim težavam britanskega gospodarstva pričakovala največ 1,0-odstotno znižanje.

Kdaj bodo tisti, ki imajo posojilo s spremenljivo obrestno mero, znižanje zaznali, je odvisno od tega, kdaj se znova določa obrestna mera za njihovo posojilo. To je določeno v pogodbi, zato se obrestna mera ne bo znižala pri vseh poslih hkrati, so pojasnili v NLB. Znižanje obrestne mere ECB pa ne bo vplivalo le na obstoječa in nova posojila s spremenljivo obrestno mero, ampak tudi na nova posojila z nespremenljivo obrestno mero, poudarjajo v NLB, kjer pričakujejo nadaljnje znižanje evropskih obrestnih mer.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.