Slovenija
33 ogledov

Posojilo samemu sebi

Lastniška struktura Tržnice Maribor.  (Foto: žurnal24grafika) Žurnal24 main
Tržnica. Boris Rožman je kot predsednik NS javnega podjetja odobril posojilo podjetju, ki ga vodi.

Tričlanski nadzorni svet (NS) Tržnice Maribor je Zvezi zadrug, ki je tudi 40-odstotni lastnik tržnice, odobril posojilo okrog 170 tisoč evrov. Predsednik NS je Boris Rožman, ki pa je hkrati direktor Zveze zadrug – ta ima še enega člana v NS, tretji član pa je predstavnik delavcev.

Irena Prijović, generalna sekretarka Združenja članov nadzornih svetov Slovenije, pove, da Rožmanova vloga ni nezakonita, je pa nenavadna. "Dva člana NS sta povezana z manjšinskim lastnikom in lahko vedno preglasujeta večinskega. Glede posojila pa je videti, kot da so ga odobrili sami sebi, in to je problem." Boris Rožman, ki se po telefonu sicer ni želel pogovarjati o danem posojilu, pa v tem posojilu ne vidi nič spornega, ker da gre za poslovno odločitev.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Podarili javno
Tržnica, ki denar posoja, pa ni plačala za okrog 200 tisoč evrov najemnine Hypo Leasingu, saj se prepirajo, za katere prostore sploh morajo najemnino plačevati in kaj bodo z lizing pogodbo v višini sedem milijonov evrov odkupili. "Konstruktor je namreč celotno nepremičnino prodal Hypo Leasingu. Čeprav je imel le stavbno pravico, da zgradi podzemno parkirno hišo, zgradbo in trgovske prostore pod zemljo. Za tržne ploščadi pa je v osnovni pogodbi zapisano, da so javno dobro in kot take v lasti občine," trdi Mojmir Grmek, direktor Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči.

A avgusta lani je bil k pogodbi podpisan aneks, ki je Konstruktorju omogočil prodajo celotnega zemljišča in zgrajenih zgradb. Tak aneks, ki ga ni odobril mestni svet, je s strani mariborske občine podpisal prav Grmek. Podjetje Tržnica Maribor bo tako od Hypo Leasinga, ki je zemljiškoknjižni lastnik celotne nepremičnine, morala odkupiti tudi svoje zemljišče.

Šilc najel svetovalca
Mesečna najemnina, ki bi jo tržnica morala plačevati Hypo Leasingu, znaša okrog 40 tisoč evrov in jo je odobril NS. "Najemna pogodba je sklenjena za dve leti in naj bi se do avgusta prihodnje leto spremenila v lizing pogodbo," dodaja zdajšnji direktor Zdenko Šilc. Lizing obrok pa naj bi znašal prav tako okrog 40 tisoč evrov. Takšna pogodba bi lahko pomenila tudi stečaj podjetja. "Tega ne bom podpisal," je jasen Šilc, zato je najel svetovalca Borisa Vebleta, da za okrog 500 evrov na mesec preračuna, kolikšen obrok lahko tržnica plačuje. Po naših podatkih je celomesečni prihodek podjetja manj kot 30 tisoč evrov.

Komentarjev 1
  • janis2 17:46 19.oktober 2021.

    danes sem zelo navdušen. Videl sem komentarje ljudi, ki so že dobili posojilo pri LAPO M-F, zato sem se odločil za prijavo na podlagi priljubljenih priporočil in šele pred nekaj urami sem na svojem računu potrdil skupni znesek 28.500 evrov. ...prikaži več To je res odlična novica in vsem, ki potrebujejo pravo posojilo, svetujem, da se prijavijo preko svojega e -poštnega naslova: lapofunding960@gmail.com Whatsapp +447883183014