Slovenija
18 ogledov

Pospešeno ustanavljanje slabe banke

Banka Slovenije Saša Despot
Na ministrstvu za finance zagotavljajo, da vse potrebne aktivnosti za ustanovitev slabe banke potekajo intenzivno, zaključene pa bodo z vpisom družbe za upravljanje terjatev bank v sodni register

Vlada sicer zamuja z imenovanjem štirih neizvršnih direktorjev slabe banke, na ministrstvu pa ta korak napovedujejo v najkrajšem času.

Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank je bil skupaj z zakonom o Slovenskem državnem holdingu uveljavljen 28. decembra lani, po trnovi poti referendumskih groženj, ki jo je presekala šele odločitev ustavnega sodišča o neustavnih posledicah izvedbe referendumov o obeh zakonih.

Eden prvih ukrepov za izvrševanje zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, na podlagi katerega se bo za reševanje problematike slabih bančnih terjatev vzpostavila t.i. slaba banka, bi moralo biti imenovanje štirih neizvršnih direktorjev družbe za upravljanje terjatev bank, pogovorno imenovane slabe banke.

V skladu z zakonom bi morala namreč vlada najpozneje v 15 dneh po njegovi uveljavitvi imenovati neizvršne člane upravnega odbora slabe banke. Ta bo imel štiri neizvršne in tri izvršne direktorje.

Izvršni direktorji v najkrajšem času

Na ministrstvu za finance napovedujejo, da bo vlada neizvršne direktorje, ki bodo lahko svojo funkcijo začeli opravljati po ustanovitvi slabe banke, imenovala v najkrajšem času. Neizvršni člani bodo morali nato najpozneje v 15 dneh od imenovanja imenovati vršilce dolžnosti izvršnih direktorjev, medtem ko se izvršni direktorji nato izberejo na razpisu. Tega je treba objaviti najpozneje v šestih mesecih po uveljavitvi zakona.

Neuradno se omenja, da bi vlada imenovanje lahko izpeljala že v začetku prihodnjega tedna. Časnik Dnevnik pa je ta teden poročal, da naj bi bila imena štirih neizvršnih direktorjev že usklajena. Eden naj bi prišel z ministrstva za finance, medtem ko naj bi preostali trije prihajali iz tujine.

Pospešeno tudi ustanavljanje družbe za upravljanje terjatev bank

Na finančnem ministrstvu zagotavljajo tudi, da intenzivno potekajo vse potrebne aktivnosti za ustanovitev družbe za upravljanje terjatev bank, kot so priprava statuta in zagotovitev ustanovitvenega kapitala. Ti bodo končani z vpisom nove družbe v sodni register.

Poleg tega pa mora vlada sprejet še podzakonske akte, na podlagi katerih bo moč izpeljati prenos slabih terjatev na slabo banko.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je osnutek uredbe, v katerem bi bile združene vse določbe, za katere zakon zahteva, da jih vlada uredi s podzakonskim predpisom, že pripravljen.

Pri pripravi sta tesno sodelovala ministrstvo za finance in Banka Slovenije, v celoten postopek pa je bilo vključeno tudi Združenje bank Slovenije.

Pred sprejemom uredbe na vladi pa je treba osnutek, ki ga je ministrstvo že poslali tudi v posvetovanje na Evropsko centralno banko, uskladiti še medresorsko in z Evropsko komisijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.