Slovenija
37 ogledov

Pospešil do rekorda

Znanstveniki so zelo zadovoljni z napredkom pospeševalnika, potem ko so ga po en Žurnal24 main
Največji hadronski pospeševalnik na svetu je postavil nov energetski rekord, potem ko so znanstveniki delce pospešili do hitrosti več kot bilijon elektronvoltov.

Znanstvenikom v Evropski organizaciji za jedrske raziskave (Cern) je namreč s pomočjo hadronskega trkalnika davi uspelo pospešiti do hitrosti 1,18 bilijona elektronskih voltov, kar je doslej najvišja dosežena hitrost pospeševanja delcev.

Doslej najvišjo doseženo hitrost pospešenih delcev 0,98 bilijona elektronskih voltov so leta 2001 dosegli v trkalniku delcev v Chicagu. Znanstveniki v Cernu sicer želijo doseči hitrosti protonov, ki bi dosegle do sedem bilijonov elektronskih voltov.

S poskusi znotraj 27-kilometrskega predora želijo v Cernu predvsem osvetliti nastanek vesolja in materije. Poskuse v novem hadronskem trkalniku so sicer začeli že lani, vendar so morali zaradi okvare z aktivnostmi prenehati in na napravah izvesti obsežnejša vzdrževalna in servisna dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.