Slovenija
1078 ogledov

Pošta: Na nerealni dvig plač ne moremo pristati

Pošta Slovenije Saša Despot Fotografija je simbolična.
Sindikat poštnih delavcev, eden od dveh reprezentativnih na Pošti Slovenije, je po neuspešnih pogajanjih danes uresničil grožnjo in začel stavkati.

V omenjenem sindikatu vztrajajo pri desetodstotnem dvigu plač, uprava državnega podjetja pa pravi, da bi z ugoditvijo zahtevi pošta že naslednje leto poslovala negativno. Razlikujejo se tudi ocene glede udeležbe.

Medtem ko so iz sindikata dopoldne sporočili, da se jim je pridružila več kot polovica vseh pismonoš in tistih, ki delajo za poštnimi okenci, med njimi naj bi bilo kar 70 odstotkov vseh poštarjev v jutranji dostavi, naj bi se po podatkih poslovodstva stavki pridružila manj kot tretjina zaposlenih.

Po informacijah sindikata se je že zjutraj zaradi visoke udeležbe sesul sistem dostave, saj poštarji opravljajo le zakonsko obvezni minimum, zato naj bi celo stavkajočim poštarjem izdali navodilo, da morajo kljub sodelovanju v stavki za zagotovitev obvezne dostave opraviti nadure.

Vodstvo: Pripravljeni na pogovor, a ...

Da so se pripravljeni pogovarjati tudi o dvigu plač zaposlenim, a na način, ki ne bo ogrozil poslovanja in delovnih mest, je prvi dan stavke povedal generalni direktor Boris Novak.

Trenutno povprečno mesečno izplačilo v dostavi znaša 1040 evrov neto, za zaposlene za poštnimi okenci pa 1194 evrov neto. Ugoditev stavkovnim zahtevam sindikata bi po njegovem pomenila, da bi pošta z letom 2020 začela poslovati negativno. Poleg že februarja dogovorjenega šest milijonov evrov težkega povečanja mase plač v letošnjem letu ter dodatnih 11 milijonov evrov v letu 2020, bi dodaten desetodstoten dvig pomenil še dodatnih 12 milijonov evrov.

"Na takšen nerealno pričakovan dvig plač ne moremo pristati. Po našem mnenju je stavka neupravičena, saj že obstoječi sporazum izboljšuje pogoje za zaposlene. Zato smo na pogajanjih povedali, da se sicer lahko pogovarjamo o zvišanju plač in dogovor prenesemo v leto 2020, ko se bodo začela tudi pogajanja o novi kolektivni pogodbi," je dejal Novak.

Pogajanja spet jutri

S sindikatom so sicer za čas stavke po njegovih besedah podpisali dogovor o obsegu opravljanja storitev, ki je nekoliko večji, kot ga sicer določa zakon o poštnih storitvah.

Pogajanja z enim od dveh reprezentativnih sindikatov bodo nadaljevali jutri.

Poštar Slovenija Poštnim delavcem prekipelo, napovedali stavko

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • anton55 20:01 11.november 2019.

    Za gospoda je denar.VSI složno v štrajk pa če gre vse v maloro.

  • perhan63 19:59 11.november 2019.

    dejte poštarji naredit generalni štrajk ..bomo že potrpeli

  • Avatar praufo
    praufo 19:56 11.november 2019.

    pošta je pošta in to je državna firma in naj dela samo kot pošta kov včasih, ne pa da ko pridem na poštno okence, mi ponujajo še čokoladice, pa bombončke in še kaj ... a je to pošta? potem naj ...prikaži več pa poštarji delajo vse, ne razumem te logike in te šefe zanima samo dobiček, poštarčki naj pa delajo za minimalca, pa še to je preveč ... upam, da se stavka zaostri in da čim dalj traja, končno, da teli požeruhi dobijo po pički, ne gre drugač