Slovenija
35 ogledov

Pošta odira za humanitarnost

Lani so državljani v tednu RK, ki vsako leto poteka od 8. do 15. maja, zbrali 28 Žurnal24 main
Rdeči križ (RK). Pošta Slovenije od doplačilnih znamk za RK pobere več deset tisoč evrov provizije na leto, Slovenske železnice (SŽ) pa nič.


Doplačila. Denar od doplačilnih znamk, za katere moramo državljani v tednu Rdečega križa (RK) po zakonu odšteti 13 centov ob nakupu vsake vozovnice za vlak ali avtobus ter pri pošiljanju pošte, v resnici ne gre v celoti RK za dobrodelnost.

Sprememba ni v načrtu
Zakon. Na Morsu pravijo, da zakona ne nameravajo širiti v korist drugih organizacij. V SDS so sicer za enakopravnost med organizacijami, a o tem, da bi dali pobudo za spremembo zakonodaje, še niso razmišljali; če bi, pa bi teden RK podaljšali, da bi denar dobile še druge organizacije.

Medtem ko avtobusarji in železničarji RK dajo ves zbrani denar, pošta za lepljenje doplačilnih znamkic na pisemske kuverte pobira provizijo. Kolikšno, nam niso hoteli povedati, češ da gre za poslovno skrivnost.

“Ker je to v pogodbi med nami in RK, pogodbenih razmerij ne razkrivamo,” je povedala tiskovna predstavnica pošte Megi Jarc. Kot smo neuradno izvedeli, pošta za stroške svoje storitve RK pobere 20 odstotkov denarja, kar bi letos, če bi jim uspelo prodati vseh 2,75 milijona znamkic, naneslo kar 71.500 evrov provizije v tednu RK. Lani je Pošta za provizijo RK zaračunala 71.728 evrov.

Uprava za zaščito in reševanje, ki je v sklopu ministrstva za obrambo (Mors) pristojna za zakonodajo o RK, je “s problemom zaračunavanja provizije seznanjena”. Vlada je, kot pravijo, lani celo sprejela ustrezne usmeritve, “da bi bil strošek, ki ga pošta zaračunava za prodajo doplačilnih znamk, le v višini dejanskih stroškov”. Poudarjajo pa, da pošta proda kar 2,75 milijona znamk za RK, železnice in avtobusne postaje pa le 30 tisoč vozovnic, “kar verjetno predstavlja manjši strošek”.

Železnice radodarnejše
Zakaj provizije ne pobirajo – tako kot to dela pošta–, na SŽ odgovarjajo, da tega nimajo v pogodbi in da na nepobiranje provizije gledajo “kot na dodaten prispevek za RK”.