Slovenija
18 ogledov

Pošta Slovenije oprana krivde

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Pošta Slovenije ni bila vpletena v afero z brezplačniki Slovenski tednik in Ekspres, ki sta začela izhajati tik pred državnozborskimi volitvami leta 2008, ugotavlja protikorupcijska komisija.

"Sporočamo vam, da je komisija postopek s to zadevo (financiranje brezplačnikov, op. p.) končala. Na podlagi gradiva, ki ga je imela na razpolago, razlogov za sum korupcije v postopkih ali ravnanjih uradnih oziroma odgovornih oseb Pošte Slovenije ni ugotovila," se glasi sporočilo komisije za preprečevanje korupcije Pošte Slovenije.

Na Pošti pravijo, da so takšno odločitev pričakovali.

Spomnimo, da je afera z brezplačniki izbruhnila v drugi polovici lanskega leta in bila povezana celo z afero Patria. SDS naj bi od podkupnin v aferi Patria financirala brezplačnika Slovenski tednik in Ekspres, ki naj bi tik pred državnozborskimi volitvami leta 2008 diskreditirala nasprotne politične stranke. Uradna izdajalca brezplačnikov sta bili podjetji Progresija in Zame-tek.

Protikorupcijska komisija je pod drobnogled vzela sodelovanje državnih podjetij z brezplačnikoma zaradi suma pranja denarja, med njimi je bila tudi Pošta Slovenija, pa tudi Poštna banka Slovenije, Zavarovalnica Maribor, Mobitel in Pozavarovalnica Sava.

V pranje denarja je komisija posumila, ko se je izkazalo, da so stroški za izdajo brezplačnikov daleč presegali prihodke. Podjetji sta leto 2008 končali z visoko izgubo, saj je Progresija, ki je bila takrat še v lasti nekdanjega odgovornega urednika Andreja Lasbaherja, ustvarila okoli 542 tisoč evrov prihodkov in za kar trikrat več odhodkov, Zame-tek pa le 64 evrov prihodkov in skoraj 350 tisoč evrov odhodkov.

Protikorupcijska komisija Draga Kosa je zdaj po pregledu dokumentacije ugotovila, da v primeru Pošte Slovenije ni razlogov za sum korupcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.