Slovenija
242 ogledov

"Pošta služi z novimi pooblastili"

Poštni nabiralnik. Anže Petkovšek
Bralec nejevoljen, ker je moral plačati za novo pooblastilo. Pošta Slovenije: Spremembe se nanašajo le na uporabnike poštnega predala.

"Pošta Slovenije si je izmislila da je potrebno obnoviti-pridobiti nova pooblastila za dvig pošte, češ da stara več ne veljajo," se pritožuje bralec. "Vsako pooblastilo za dvih pošte stane 7,5 evrov in ob predpostavki, da je takšnih pooblastil med fizičnimi in pravnimi osebami med 550 do 700 tisoč se lahko samo vprašamo o kašnem znesku je govora."

Spremembe le pri poštnih predalih

Na Pošti pojasnjujejo, da je do sprememb prišlo zaradi odločbe Agencije za pošto in elektronske komunikacije, na podlagi katere je Pošta Slovenije izdala nove Splošne pogoje izvajanja univerzalne poštne storitve. "Gre za uskladitev z določili Zakona o poštnih storitvah," pojasnjujejo.

Spremembe se nanašajo zgolj za uporabnike poštnega predala, ki ga imajo v souporabi. "V primeru souporabe poštnega predala morata uporabnik oziroma souporabnika poštnega predala, če želita, da pošiljke prevzemajo tudi pooblaščenci uporabnika oziroma pooblaščenci souporabnika, te osebe pooblastiti«

Izvajanje tega določila v praksi pomeni, da ko za uporabnika poštnega predala pošiljke prevzemajo tudi pooblaščenci, ki jih je le-ta pooblastil, mora iste osebe pooblastiti tudi souporabnik. "Določbe glede pooblastila za prevzem pošiljk so ostale nespremenjene, prav tako cena oziroma zaračunavanje overitve pooblastila," poudarjajo.

Ni treba, da je na obrazcu pošte

Bralec se sicer sprašuje tudi, ali veljajo na pošti le pooblastila, ki jih izdaja pošta. Na Pošti pojasnjujejo, da lahko posameznik poleg poblastila preko poštnega obrazca, sestavi tudi sam. V tem primeru mora pooblaščenec takšno pooblastilo predložiti na vpogled ob vsakokratnem prevzemu pošiljke ter se identificirati z osebnim dokumentom. Pooblastilo je mogoče overiti tudi pri notarju ali na upravni enoti in ga izročiti pošti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.