Slovenija
34 ogledov

Pošta v ZDA zamuja

Precejšnja zamuda pri dostavi paketov iz Slovenije v ZDA. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Pošta Slovenije obvešča stranke, da zaradi varnostnih ukrepov, ki so jih zaradi terorističnih groženj decembra lani uvedle ameriške oblasti, prihaja do zamud pri dostavi pošte v ZDA.

Zamujajo paketi s storitvijo prednostno, ki jih morajo namesto z letalom pošiljati z ladjo, zato dostava traja okoli tri tedne namesto običajnih pet dni.

Kot je pojasnil direktor sektorja za mednarodne odnose pri Pošti Slovenija Marjan Osvald, do zamud prihaja, ker je ameriška uprava za varnost v prometu (TSA) 9. decembra 2010 uvedla strožji nadzor nad poštnimi pošiljkami.

Pošto prevažajo z ladjo
Med drugim morajo letalski prevozniki, ki prevažajo pošto, individualno skenirati vse pakete, težje od 500 gramov. To povzroča velike težave, zato se je večina evropskih pošt odločila, da pošto namesto tega dostavljajo z ladijskim prometom. Ladje tovorijo pošiljke iz Hamburga v New York in za to seveda porabijo več časa kot letala.

Hitra pošta gre na letalo
To sicer ne velja za pošiljke s hitro pošto, kjer še vedno uporabljajo letala in so zato dostavljene brez zamud. Zamud tudi ni pri pisemskih pošiljkah, ki jih na zahodni obali ZDA lahko še vedno vročijo najkasneje v petih dneh, je pojasnil Osvald.

Omenjeni varnostni ukrepi ZDA za zdaj veljajo do 10. marca in jih enkrat na mesec obnavljajo. Zato na Pošti Slovenija ne morejo z gotovostjo reči, kdaj bo promet s paketi lahko vnovič normalno stekel. Uporabnike zato prosijo za razumevanje in pojasnjujejo, da imajo takšne težave vse pošte v Evropski uniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.