Slovenija
22 ogledov

Postaja vključena na črno

Stanovalce meritve sevanja bazne postaje niso prepričale, saj so mejne vrednosti Žurnal24 main
Mobitel. Prebivalci odločno proti legalizaciji bazne postaje za nazaj.
Pod mejnimi vrednostmi

Meritve. Inštitut za neionizirna sevanja je ugotovil, da so bile sevalne obremenitve na treh zunanjih merilnih mestih za več kot dva velikostna vira pod mejnimi vrednostmi.

Bazne postaje ne bomo dovolili. Sevanju smo bili izpostavljeni že deset let. V bloku je več ljudi umrlo za rakom, nekateri trpijo zaradi drugih obolenj. Nihče nam ne more zagotoviti, da ni bila kriva bazna postaja. Strah nas je,” so odločni stanovalci bloka, ki leži neposredno ob Mobitelovi bazni postaji s šestimi antenami na novem hotelu Kras. Ta je v lasti družbe Epic, s katero ima Mobitel pogodbo.

Zdravje ali denar
Občina Postojna je namreč na željo Mobitela pripravila spremembo prostorskega akta, ki bi omogočil vključitev postaje. Veljavni akt tega ne omogoča, a jo je Mobitel, kot je na včerajšnji obravnavi priznal njegov predstavnik, testno vseeno vključil že februarja.

Mobitelova postaja je predtem stala na starem hotelu Kras, ki je bil porušen. Ko je družba Epic lani postavila novega, pa jo je postavil tja. Do njene vključitve je sicer delovala začasna postaja v bližnjem parku.

Stanovalci se sprašujejo, ali občina s predlagano spremembo varuje javni interes ali interes družb Mobitel in Epic. “Očitno je pomemben samo denar, ne pa volja in zdravje ljudi,” so poudarili.

Kako do gradbenega?
Gradbeno dovoljenje za bazno postajo je kar v sklopu gradbenega dovoljenja za celoten objekt pridobil investitor – družba Epic. Direktor Edo Progar se je temu našemu vprašanju včeraj izognil, načelnik postojnske upravne enote Marko Baša pa se ni spomnil, da bi ga izdali, je pa dejal, da bo preveril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.