Slovenija
34 ogledov

Postajajo SD podobni SDS?

primorska 12.12.2007, koper, dr. peter bossman, foto Barbara Milavec primorska 12.12.2007, koper, dr. peter bossman, foto Barbara Milavec
Pri piranskih SD bodo danes zaslišali tiste, ki glasujejo s svojo glavo. Luka Juri pravi, da postaja stranka podobna Janševi SDS. Sebastjan Jeretič pa, da bi morali iz stranke pravzaprav izključiti Petra Bossmana.

Julija je začel veljati spremenjeni statut stranke SD. "S to spremembo statuta se je stranka SD približala tistim strankam, ki lažje izključujejo svoje člane, na primer SDS," komentira Luka Juri, nekdanji poslanec, sicer pa član koprskega strankinega odbora.

Na Obali je sicer trenutno vroče zaradi strankarskega spora v piranskem odboru; ta je eskaliral do te mere, da so trije občinski svetniki iz vrst SD pisno zaprosili za izstopno izjavo. "Nismo ovce. Odločili smo se, da naredimo konec tej burleski. Ne želimo prispevati, da postane SD stranka diktata," so med drugim zapisali v odgovoru na vabilo na današnje zaslišanje pred nadzornim odborom stranke. "Uporniki" na sejah občinskega sveta ne želijo glasovati po strankarskih navodilih. 

Obiski iz Ljubljane

Sekretar SD Uroš Jauševec se je v zadnjem času v Piranu mudil dvakrat; nekateri namigujejo, da zato, da bi discipliniral člane, iz strankine centrale pa sporočajo, da je šlo za povsem običajna obiska. "Moja izkušnja iz Kopra je, da si želi Jauševec podrediti lokalne odbore, tudi v škodo njihove uspešnosti," dodaja Juri, ki je sicer v Kopru odstopil z vseh strankarskih funkcij.

Novi statut stranke sicer v 9. členu natančno določa, koga in zakaj se lahko iz stranke izključi. Med drugim tistega, ki več kot eno leto ni plačal članarine. "Ker že leta ne plačujem članarine, bi me morali iz članstva torej že izbrisati. Kar pa se tiče načrtov nekaterih, da iz SD Piran izključijo svetnike, ki glasujejo po svoji vesti, bi bilo bolje, če bi podali predlog za izključitev Petra Bossmana (župana in strankarskega prvega moža v Piranu, op. p.), ker ne izvaja programa stranke, s katerim je zmagal na volitvah," ocenjuje Sebastjan Jeretič, nekdaj član ožje Bossmanove volilne ekipe.

Kaj pravi centrala?

Pri SD pravijo, da po spremembi statuta iz stranke še niso izključili nikogar. Obrazložen pisni predlog za izključitev sicer lahko poda vsaka članica ali član stranke oziroma vsak organ stranke. O predlogu izključitve odloča nadzorni odbor.

Očitki o prisesanju

SD sicer skladno z načrtom zmanjšuje izgubo iz prejšnjih let, minus je trenutno okoli 500 tisočakov. Juri v tem primanjkljaju vidi tudi razloge za razburjenje strankarske centrale ob imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča za prvega moža Luke Koper. "Glede na mojo izkušnjo, ko sem bil z liste kandidatov za poslanca državnega zbora izključen zaradi svojega nasprotovanja projektu Teš 6, lahko sklepam, da SD potrebujejo povezave z gospodarstvom zato, da lahko sanirajo svoj dolg, ki so si ga nabrali v času prvega mandata Uroša Jauševca," ocenjuje. Pri SD pa namige, da je spodletelo strankarsko kadrovanje v Luko preprečilo njihove načrte za finančno sanacijo s črpanjem denarja iz tega obalnega podjetja, označujejo za neresnične.

Komentarjev 7
  • Šemefuky 21:31 17.september 2013.

    Če imaš obiralca banan za đupana, nimaš kaj pričakovati od njega, razen, da o njih razpreda, kdaj bodo zrele.

  • Šemefuky 21:30 17.september 2013.

    Je vkopru že nekaj časa in ni oportunist ampak ima samo mal zmede v glavi in vedno bolj prazno denarnico.

  • feferon 13:52 17.september 2013.

    Vsi so isti-stolčkarji!