Slovenija
15 ogledov

"Postajamo policijska država"

Nataša Pirc Musar Saša Despot
Veliki brat. Policija bo lahko sledila vsem telefonskim pogovorom. Na policiji želijo poskrbeti le za varnost.

Opozorilo. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar svari pred spremembami zakona o kazenskem postopku, s katerimi bi lahko policija spremljala ves telefonski promet na baznih postajah, ne le klicev na specifičnem telefonu. Policija bi na lovu na zločince lahko z nalogom torej spremljala tudi, kdo je koga klical, kje, kdaj in kako dolgo.

Zavračajo kritiko
Pirc Musarjeva opozarja, da gre za poseg v ustavno pravico do zasebnosti, saj bi bilo lahko v preiskave udeleženih veliko naključnih ljudi. Dodatno težavo vidi v desetletnem hranjenju podatkov pri operaterjih. Ministrstvo za pravosodje trdi, da je kritika neutemeljena, saj so bile njene pripombe upoštevane.

Policija zanika očitke Pirc Musarjeve
Na izjave Pirc Musarjeve se je odzvala tudi policija, ki opozarja, da pri izvrševanju določb 149.b predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku, v praksi prihaja do različnega tolmačenja.

Policija je predlog k že omenjenem predlogu zakona pripravila zato, ker je z njim želela vzpostaviti zakonito in enotno prakso, nikakor pa ne možnosti neomejenega pridobivanja podatkov. "Povsem jasno je, da je potrebno omenjene ukrepe dosledno izvajati v skladu z načelom zakonitosti, sorazmernosti in subsidiarnosti in vsakršno namigovanje na možne zlorabe, vzpostavljanje policijske države ipd. je nekorektno oziroma tendenciozno, " so sporočili z Generalne policijske uprave.

Poudarjajo, da se zavedajo, da so izvršilna veja oblasti, ki pri nastajanju zakonov in sprememb tvorno sodelujejo izključno s ciljem zagotavljanja varnosti ljudi. "Pri oblikovanju naših predlogov pa si vedno prizadevamo uravnotežiti učinkovitost zagotavljanja varnosti in na drugi strani spoštovanje pravic tistih, ki jih ukrepi policije pri tem zajamejo."

Policija torej ni imela nikakršnega namena izvajati "fishing ekspedicij" ali celo kontrolirati vseh uporabnikov, saj želi, da se področje uredi z vsemi potrebnimi nadzornimi mehanizmi. "Predlagali smo celo, da informacijska pooblaščenka kot nadzorni organ letno izvaja nadzor nad izvajanjem ukrepa."

Policija ta ukrep že po sedanji ureditvi predlaga le izjemoma, predlog pa je podvržen strogi notranji presoji, presoji pristojnega državnega tožilca in nazadnje še presoji preiskovalnega sodnika. Vsak od njih mora pri odločitvi upoštevati tudi vse pomisleke, ki jih je navedla informacijska pooblaščenka.

"Naj pojasnimo samo še to, da besedilo, ki je trenutno vključeno v predlog zakona, ni pripravila policija, pač pa ministrstvo za pravosodje," še zaključijo.

Komentarjev 1
  • privat 21:44 12.julij 2011.

    če budale vladajo se nekaj takega dogaja..sodstvo ki ne dela ,ki zavaja,ki uničuje... predlaga skorupirani politiki..tako je krog sklenjen. jaz tebe ne dotikam ti ne mene..ali roka roko mije