Slovenija
12923 ogledov

Postanite Dedek Mraz ali Božiček otrokom v stiski

Pisma otrok A. Š.
Si predstavljate, da se začne psimo Dedku Mrazu tako: "Dobri mož prosim te, da me ne bodo več v šoli zafrkavali. Pa da mami ne bo tako utrujena. Pa da se čimprej vrnemo nazaj domov."

VSI OROCI SO Z VAŠO POMOČJO ŽE NAŠLI SVOJE BOTRE. V TOREK 4. DECEMBRA OBJAVIMO DRUGI DELPISEMC.

 

Tudi letos bomo z vašo pomočjo obdarovali otroke v stiski in jim poskusili uresničiti želje, ki so jih zapisali v pismih Dedku Mrazu ali Božičku.

Pisemca so pisali in risali otroci pod okriljem Zveze prijateljev mladine. Otroci so vseh starosti, nekateri med njimi živijo pri rejniških družinah, nekateri so huje bolni, nekateri imajo bolne starše, vsem pa je skupna huda finančna stiska.

Po besedah predsednice Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Anite Ogulin, je pomembno, da imajo otroci sanje in želje, “saj to pomeni, da še niso povsem otopeli od vsega, kar se premnogim, v družinah družbenega dna, dogaja.”

Ob branju boste videli, da so želje nekaterih otrok izjemno skromne. Želijo si, da bi starši ozdraveli, da bi se lahko ponovno preselili domov, ali da bi jih v šoli nehali “zafrkavati.” Veliko otrok pa je napisalo čisto takšne otroške in mladostniške želje, kot jih imajo ostali bogatejši vrstniki, zato jim tega ne smemo zameriti. Pisma objavljamo v celoti, čeprav si nekateri otroci res želijo veliko stvari – tem izberete eno darilce in jim ga podarite, ni nujno iz seznama želja.

Če se odločite in postanete dobri mož enega od otrok, obdarujte po občutku in svoji zmožnosti, dovolj je že eno darilce, da mu pričarate nasmeh in polepšate praznike.

Darilca, ki jih boste bralci podarili otrokom, bodo romala do njihovih staršev, skrbnikov, rejnikov, ki jih bodo postavili pod novoletno jelko, kot to počnejo starši v bolje stoječih družinah.

Pisma otrok | Avtor: A. Š. A. Š.

Po besedah Anite Ogulin je zelo pomembno, da se skupaj s starši, ki sami ne zmorejo, potrudimo za uresničitev otroških želja, "saj jim s tem nudimo potrditev in sporočamo, da jih spoštujemo, imamo radi, so vredni in da si zaslužijo pozornost."

Ker gre za ranljivo skupino otrok, smo jim v uredništvu spremenili imena, v pismih smo jih izbrisali, oziroma objavili le dele slikic in pisemc, kjer ni njihovih pravih imen.

Vsak izmed vas si lahko izbere otroka, ki ga bo obdaroval. V izogib podvajanju daril, svoj namen in ime ter številko otroka (Ž-26 do Ž-43) pošljite elektronsko sporočilo na anja.scuka@zurnal24.si in počakajte odgovor oziroma potrditev. Podrobnejša navodila o oddaji darili pa vam bomo poslali po elektronski pošti, letos bo možnost dopoldanske in tudi večerne dostave darilc.

Spodaj so prepisana pisemca in želje otrok, ki jih zaradi pristnosti nismo lektorirali. V članku ob imenih otrok bomo sproti pisali, kdo od otrok je že našel svojega dedka Mraza ali Božička.

Brane z-51- NAŠEL SVOJEGA BOTRA

Dragi Boter, star sem 13 let. Hodim v deveti razred,moj najljubši predmet je šport. Želim si pridobiti skejt (rolko) in bi bil zelo vesel, če mi jo prineseš. Hvala

Marko z- 32 - NAŠEL SVOJEGA BOŽIČKA

Drago Dedek Mraz,

Želim si igračo in bundo in sladkarije. (8 let, velikost bundice 9/10let)

Grega z-28 - NAŠEL SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Imam 14 let, hodim v osmi razred in imam bratca in sestrico. Zaposlen je samo oči, mami neuspešno išče službo. Rad bi imel kolo, ki je lahko tudi rabljeno in bi se lažje družil s prijatelji. (14 let)

Anja z-6 - NAŠLA SVOJEGA BOŽIČKA

Botrček, mi smo vsi dobro. Zdaj. Saj ti vse vidiš. In veš. Lepo te prosim za hiško za punčke. Hvala (8 let)

Eva z-31 -DOBILA SVOJEGA DEDKA MRAZA

Dragi Dedek Mraz. Za darilo si želim trenirko in avtomobilček spiderman. Komaj čakam, da te vidim. (4 leta)

Jurij z-30 - NAŠEL SVOJEGA BOTRA

Hodim v peti razred. Rad se vozim z mono-kolesom. Rad sem zunaj. Želim opraviti kolesarski izpit na koncu 5. razreda, zato si želim športno kolo, tudi rabljeno. (11 let)

Larisa z- 40 - NAŠLA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dragi Božiček, celo leto sem bila pridna. Želim si hlače in kotalke. (6 let, št. hlač je 122-128, številka noge pa 34)

Zoja z- 29 - NAŠLA JE SVOJEGA BOŽIČKA

Imam štiri leta. Rada hodim v vrtec. Imam dva starejša brata, ki ju imam rada. V lepem vremenu sem veliko zunaj in vozim kolo. Rada bi imela otroški indijanski šotor, kjer bi imela svoj kotiček za igro. (4 leta)

Lina z-26 - ŽE IMA SVOJEGA BOŽIČKA

Dragi Dedek Mraz, zelo si želim Slušalke, avto na daljinca ali kuhinjo za se igrat. (13 let, narisala je čudovito slikico sovice)

Tilen z-27  - ŽE IMA SVOJEGA BOŽIČKA

Dragi Dedek Mraz, želim si policijski avto na daljinec in slušalke. Ali štedilnik za igrat. (8 let, narisal lepega metuljčka)

Pisma otrok | Avtor: A. Š. A. Š.

Minka z-1 - ŽE IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dragi dobri mož!

Hvala, da je mami ozdravela. Hvala. Če lahko, mi plis prinesi mikrofon karaoke. Ker zelo rada pojem. Hvala (12 let)

Sabina z-2 - ŽE IMA SVOJEGA BOŽIČKA

Dragi dobri mož.

Pišem ti v imenu triletne Sabine. Sabina je čudovita deklica. Nadvse rada ima punčke in igračke, ki so živih barv. Obožuje zvočne igrače in zvočne knjige. Zato te prosim, letos se spomni tudi male Sabine. Deklice temnih las in temnih oči. Deklice z najlepšim nasmehom. Deklice, ki me vsak dan obišče v službi, sede k meni in reče: “Kaj bomo? Kaj pomagala”. In veš kaj dobri mož? V resnici mi vedno pomaga. Nasmeji me. In ko se vame zazre s svojimi črnimi očmi, se mi zdi, da vse zmorem. Pogosto na moji delovni mizi ostanejo sledi njenih lepljivih prstkov. Te zlahka odstranim. Za vedno pa se je v moje srce vtisnil njen obrazek, njen nasmeh in njene oči, ki kljub vsemu hudemu radovedno zrejo v svet. Tega ne odstrani nihče. Nikoli. Hvala ti dobri mož. Da se boš letos spomnil tudi Sabine. (3 leta)

Jaša z-3 - NAŠEL SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dobri mož prosim te, da me ne bodo več v šoli zafrkavali. Pa da mami ne bo tako utrujena. Pa da se čimprej vrnemo nazaj domov. Pa če lahko igro GLOOBZ in baterijo luč. Hvala najlepša (11 let)

Mia z-4 - ŽE IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dragi dobri mož. Upam, da si v redu. Če lahko, te prosim, da bo mamica zdrava in očka tudi. Da bo sestrica vesela. In če lahko, bi te prosila zase za kapo, pa rokavice in nogavice. Če boš dobil srebrne. (Narisala je kapo in rokavice z bleščicami) (13 let)

Sanja z-5 - ŽE IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Moja sestrica še ne zna pisati. Zato bom jez za njo. Najbolj rada se igra s punčkami. Punčko pa ima. Lepo lepo bi vas prosila za en voziček za punčko. Da bo moja sestrica srečna. Hvala (3 leta)

Gorazd z-7 -ŽE IMA SVOJEGA BOTRA

Dragi boter. Mi smo vsi v redu. Tudi v šoli je vse v redu. To je dobro. Rad bi ti sporočil, da si zelo želim plazma kroglo s strelami. V muzeju iluzij jo imajo. Tam sem bil. Super je bilo. Hvala ti za vse. (12 let)

Žan z-8 -ŽE IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dragi dobri mož

Jaz se ti zahvaljujem za mamico in atija. Zelo sem srečen, da smo vsi dobro. V šoli sem priden. Zelo si želim eno tako posebno kocko. INSIDE LABIRINTI 3. Hvala (13 let)

Uroš z-9 - ŽE IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dobri mož.

Hvala ti, da smo vsi zdravi. Mami je zdrava. Pa mi tudi. Samo Maša ni. Ona je umrla. Prosim te, da ne bo noben več umrl. Če pa lahko, pa mi prinesi oktaskop in kalejdaskop. To si zelo želim. Hvala (10 let)

Miloš z-10 ŽE IMA SVOJEGA BOŽIČKA

Dober dan dobri mož

Hvala za očita in mamico. In bratca. In da gremo z busom v šolo. Novo šolo. Jaz pa te prosim za palice za hokej in kolebnico za skakat z lučkami. Najlepša hvala (11 let)

Andrej z-11 - NAŠEL JE SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dragi dobri mož,

Najlepša ti hvala za vse nas. Da gremo v šolo, da se igramo vsak dan. Lepo te prosim za boomerang z lučkami. Najlepša ti hvala (9 let)

Tian z-12 - ŽE IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dragi dobri mož,

Prosim te, da bi bili vsi zdravi. Najbolj pa Lučka. Lepo te prosim, da bi dobil tako vrvico za hodit. Slekline (narisal je dve drevesi, vmes pa vrv po kateri se lahko hodi) Naj najlepša ti hvala (13 let)

Tibor z-13 - NAŠEL SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dobri mož dragi

Hvala ti, da se v šoli dobro razumem z vsemi. In hvala, da smo zdaj v stanovanju. To mi je bolj všeč kot v naselju. Prosim te, da bo mami zadovoljna. In da bi jaz dobil žogo penpleksus. Hvala ti iz vsega srca. (12 let)

Mitja z-14 - ŽE IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dobri mož živio. Bratec se ti zahvaljuje za vse in te prosi za knjigico da uči slovenski jezik in eno žogo. Hvala ti za vse (4 leta)

Matija z-15 - ŽE IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dragi dobri mož

Za malega Matijo ne skrbi. Vsak dan se kaj novega nauči in se veliko smeji. Če lahko, mi prinesi mehko podlogo za igranje, kot za jogo (joga mat) in varno ogledalo. Hvala. (2,5 leta)

Sanja z-16 - ŽE IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dragi dobri mož

Mala Sanja te lepo pozdravlja. Vesela je. Raste. Želi si v vrtec. Rada bi imela figurice živalic. Če ti jih uspe najti, bo zelo vesela. Hvala v njenem imenu (4 leta)

Kris z-17 - ŽE IMA SVOJEGA DEDKA MRAZA

Dragi Dedek Mraz!

Sedaj hodim že v 2. Letnik srednje šole in res uživam v tem, kar se učim. To leto sem se tudi zelo trudil biti dober človek, poskušal sem pomagati svojim prijateljem, znancem in sošolcem, če so kaj potrebovali. Letos si želim obilo snega in miru, ter, če ne prosim preveč bi si res želel dvoje dolgih hlač, saj so se mi ene že strgale in tudi ene sem že prerasel. Želim ti srečno in veselo leto 2019. Lepo te pozdravljam (16 let, hlače št 52, majice M, čevlji 42)

Miha z-21 ŽE IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dragi Božiček!

Star sem 16 let. Živim z mamo, starejši brat pa pri babici. Rad imam nogomet. V šoli mi gre kar dobro. Želim si superge. Najraje imam Adidas. Če pa bo še kaj ostalo, mogoče kakšno jopico s kapuco. Hvala, zelo bom vesel. (16 let)

Pija z-20 - ŽE IMA SVOJEGA BOŽIČKA

Dragi Božiček

Zelo rada se sankam, kepam in delam snežake. VEDNO ME ZEBE. Zelo bi bila vesela KOMBINEZON ZA SNEG. Da me ne bo več zeblo. Stara sem 11 let. Vendar sem močnejše postave. Zato mi mami včasih prinese oblačila nad 16 let. Da bo lažje, sem visoka 153, prsna širina 98 zm, pasna širina 100 cm, bočna širina 107 cm, dolžina hlač 90 cm. (11 let)

Petra z-18 - ŽE IMA SVOJEGA BOŽIČKA

Dragi Božiček!

Sem Patricija, stara 12 let. V šoli sem zelo pridna, imam same 5. Z mami, bratom in mojim muckom Rockyjem živimo sami, ker je moj oče alkoholik. Rada jaham, igram pri dramskem krožku, se igram zmuckom, pojem, pečem pecivo in rišem. Moja mami je imela srčni infarct in s tem posledično ima problem zobmi. Nimam veliko denarja. Prosim te za jakno in superge. Če boš lahko pa prosim še za kakšno darilo presenečenja. Hvala.

In če slučajno imaš kakšno igračko za mucka. Hvala. (12 let)

Drejc z-19 - ŽE IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dragi Božiček

Prosil bi za trenirko. Številka L. Da se bom v prostem času boljše počutil in da se bom lahko več ukvarjal s športom, saj so zdrsane in tudi strgane.

Luka z-22 - ŽE IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dragi Dedek Mraz!

Komaj čakam, da spet prides. Začel sem trenirat plezanje in sem zelo priden. Rad veliko berem, zato si želim knjigo Harry Potter in otrok prekletstva. (8 let)

Matic z-23 - NAŠEL SVOJEGA DEDKA MRAZA

Dragi Dedek Mraz!

Zelo te pogrešam, ker te že dolgo ni bilo pri nas. Zelo rad imam šport, še posebej košarko. Za darilo si to leto želim: tople zimske škornje za v sneg in košarkaško žogo. (8 let)

Val z-24 - IMA DEDKA MRAZA

Dragi Dedek Mraz!

Komaj čakam, da obiščeš našo hišo. Letos sem bil priden in imam dobre ocene. Zelo te pogrešam, ali me sploh še poznaš? Rad igram nogomet in košarko. Letos si želim nogometaško žogo in topli pajac. Tvoj Val (8 let)

Matej z-25 - ŽE IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dragi Dedek Mraz!

Vesel sem, da boš končno prišel. Kot veš, zelo rad berem, zato si želim knjigo: Dnevnik nabritega mulca Letovanje. Čez leto sem bil kar priden z vmesnimi lumparijami. Obljubim, da bom pridenin bolje se bom trudil. Lep pozdrav (13 let)

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Preprostež 21:12 28.november 2018.

    Dragi Miklavž/Božiček/Dedek Mraz, prosim odnesi možnost komentiranja z vseh novičarskih strani. Hvala!

  • miho 09:34 28.november 2018.

    Jaz si pa najbolj želim, da bi Slovenija postala socialna država, ker kot vidim, Slovenija ni socialna država.