Slovenija
1075 ogledov

Poštarji bodo stavkali 19. februarja

Pošta Slovenije Saša Despot
Način poteka stavke še ni znan, a gotovo bodo izvajali vse nujne poštne storitve.

Reprezentativna sindikata zaposlenih na Pošti Slovenije so za 19. februarja napovedali stavko. "O sami dinamiki se bomo pogovarjali sproti in o tem obveščali zaposlene," je pojasnila generalna sekretarka SDPZ Pošte Slovenije Saška Kiara Kumer. "Glede na to, da izvajamo javno storitev, je stavka omejena z Zakonom o poštnih storitvah, zato se bodo gotovo izvajale nujne storitve".

Sklep o stavki in oblikovanju stavkovnega odbora sta včeraj enotno sprejela oba sindikata, SDPZ Pošte Slovenije in SPD.

Zahtevajo več zaposlenih in boljše plače

Zaposleni v podjetjih Pošta Slovenije, d.o.o. in IPPS – Invalidsko podjetje Pošte Slovenije zahtevajo ureditev kadrovskega načrta. "To pomeni zadostno število zaposelnih," je poudarila Kumerjeva. "Ocenjujemo, da jih je premalo, delajo preko delovnega časa, nadomeščajo bolniške in druge odsotnosti, kar je dolgoročno ogrožujoče za zdravje delavcev." 

"Stavka ni uperjena zoper uporabnike, gotovo se bodo izvajale vse nujne storitve."

Saška Kiara Kumer, SDPZ

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Želijo si, da bi privabili nove zaposlene ter da bi zaposleni radi delali. "Eden od privlačnih elementov za delavce je seveda tudi finančni del," je pojasnila Kumerjeva. "Zahtevamo izboljšanje, predvsem na raven, ki je veljala pred krizo."

To pomeni usklajevanje rasti plače z rastjo življenjskih stroškev, vrnitev regresa na predkrizno raven, kar pomeni 70 odstotkov povprečne plače ter vrnitev stoodstotnega povračila potnih stroškov. 

"Pogajanja z vodstvom potekajo, če bo prišlo do rešitve, bomo obvestili javnost, da stavke ne bo," je še pojasnila Kumerjeva. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Peter Panter 09:40 07.februar 2019.

    Edini pametni denar, ki ga pošta še zasluži je od lastništva in od vsakoletnih dividend Športne loterije, kjer je solastnica. Brez tega bi bila še večja žalost.

  • fiston 21:49 06.februar 2019.

    Podpiram poštarje, teh pamfletarjev tukaj, ki se igrajo novinarčke pa sigurno ne. V mailu piše, česa ne bodo dostavljali, no o tem pa v članku ni ne duha ne sluha. Katastrofa. Pa ti pisuni so sigurno veliko bolje plačani od poštarjev.

  • sebastjan95 16:17 06.februar 2019.

    VSAKA VAM ČAST POŠTARJI VAS SPOŠTUJEM PA ŠE MARSIKOGA KI DELA ZUNAJ V VSAKEM VREMENU CARI STE ZA MENE