Slovenija
608 ogledov

Poštarji v ponedeljek v stavko?

Poštar Klemen Razinger
Vodstvo in sindikat še vedno vsak na svojem bregu. Kaj morebitna stavka pomeni za uporabnike?

Sindikat poštnih delavcev in vodstvo Pošte Slovenije kljub današnjim celodnevnim pogajanjem še nista našla skupnega jezika glede zahtev zaposlenih, zato za zdaj vse kaže na to, da bodo v ponedeljek ti uresničili svojo grožnjo s stavko. Kot je po pogajanjih povedal vodja sindikata Saša Gržinič, jih pred stavko lahko reši le čudež.

Po njegovih besedah obe strani vztrajata pri svojem, predvsem na področju morebitnega dviga plač. "Vodstvo nam glede tega ni bilo pripravljeno ponuditi nič, saj bi se po njihovem predlogu začeli pogovarjati šele naslednje leto, in sicer za leto 2021," je pojasnil Gržinič in dodal, da so pri drugih zahtevah že dosegli načelen kompromis.

Za jutri nova pogajanja niso predvidena, usklajevali bodo zgolj navodila za stranke in zaposlene v primeru stavke. Če bo volja na obeh straneh, se bodo po besedah sindikalista morda še zadnjič pred ponedeljkom sestali v soboto.

Kako bo potekala morebitna stavka?

"Za zdaj ne eni ne drugi na morebitno stavko še nismo povsem pripravljeni, saj gre za prvo takšno stavko in je precej nejasnosti glede tega tudi v zakonu. Velik del zaposlenih med drugim sploh ne more stavkati," je povedal Gržinič in dodal, da v ponedeljek, tudi če do stavke pride, tega uporabniki večinoma še ne bodo občutili, saj bo moralo biti 99 odstotkov pošiljk razdeljenih. Eden od členov zakona namreč nalaga, da vse, kar so sprejeli pred stavko, mora biti dostavljeno naslovnikom.

Omenjeni sindikat, ki je sicer eden od dveh reprezentativnih na Pošti Slovenije, je stavko za 11. november napovedal že konec oktobra. Za to se je odločil, ker v običajnem socialnem dialogu ni dosegel rešitve ključnih vprašanj.

Poštar Slovenija Poštnim delavcem prekipelo, napovedali stavko

Dodatnih 300 zaposlitev?

Sindikat zahteva kadrovsko okrepitev na takšno raven, da bo zagotavljala izpolnjevanje obveznosti in normalen obseg opravljenih ur. Po njegovi oceni bi morala Pošta Slovenije zaposliti še dodatnih 300 ljudi. Poleg tega zahteva dvig plač, saj naj bi bila sedanja višina za deficitarna delovna mesta glede na naravo in pogoje dela bistveno prenizka.

Če bo do stavke prišlo, se bo ta začela v ponedeljek ob polnoči in bo potekala v vseh objektih Pošte Slovenije, na vseh deloviščih oziroma delovnih mestih Pošte in v njenem invalidskem podjetju. Stavke pa ne bo v organizacijski enoti strokovnih služb.

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • perhan63 08:17 08.november 2019.

    pravilno nej štrajkajo...postali so raznašalci reklam...pošte so založene kot bi stopil v kitajski 1€ shop...katastrofa...za plačilo paketa moraš iti sam na pošto z osebno..

  • Avatar vec
    vec 06:57 08.november 2019.

    Drage storitve, nihče ne ve kaj je njegovo pravo delo, aroganca delavk če pokličeš po telefonu, aroganca delavk po enotah,m e šalter odprt, tam čaka 10 folka, zraven dve delavko na drugih šalterjih praskajo lulo in imajo šalterje zaprte, znanje ...prikaži več slovenščine dostavljalcev in delavk, prej srečno naključje kot pravilo, prekinjeni delovni čas, in truma dostavljalcev iz EX yuge ki nosijo tvojo pošto v drugo ulico na isto številko le k tebi ne je tudi moteče. TAKO JE ČE IMA POŠTA MONOPOL.

  • Kmodri 22:18 07.november 2019.

    Naj raje hitreje dostavljajo pošto. Ne odstranjujejo nabiralnikov in ne zapirajo poslovnih enot, zlasti pa naj bo odprta tako kot trgovine. Pa še dražji so.