Slovenija
33 ogledov

Postavil se je ob bok Zuckerbergu

Mark Zuckerberg Reuters
Slovenskega znanstvenika, matematika in računalničarja Jerneja Barbiča je ameriška revija uvrstila med 35 najuspešnejših inovatorjev, mlajših od 35 let. Enako priznanje je prejel tudi ustanovitelj Facebooka.

Slovenski znanstvenik, matematik in računalničar Jernej Barbič, ki že več let uspešno deluje v ZDA, je pred kratkim kot prvi Slovenec prejel prestižno priznanje v svetovnem merilu – ameriška revija MIT Technology Review ga je namreč uvrstila med 35 najuspešnejših inovatorjev, mlajših od 35 let, je poročala RTV Slovenija.

Priznanje, ki je v ZDA zelo cenjeno, je prejel tudi ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg. Barbič ga je prejel za dosežke v računalniški grafiki, ki imajo uporabno vrednost v filmski industriji.

Sodeluje pri različnih projektih

Barbič namreč z metodami uporabne matematike, numerične analize in matematične fizike sodeluje pri izdelovanju računalniško generiranih filmov in pri računalniških igrah, sodeluje tudi z letalsko industrijo in s simulacijami preučuje kirurške posege v medicini.

Seznam prvič objavili leta 2005

Revija MIT Technology Review je prvi letni seznam 35 najbolj izstopajočih inovatorjev (TR35), mlajših od 35 let, objavila leta 2005. Pred tem je od leta 1999 naprej objavljala sezname 100 najbolj uspešnih inovatorjev.

V letu 2010 so poleg osnovnega, globalnega seznama začeli tudi z regionalnimi različicami. Danes tako obstajajo tudi regionalni seznami za Indijo, Italijo in Španijo ter jugovzhodno Azijo. V prihodnjem letu naj bi regionalno različico dobili še Kitajska, Brazilija in Mehika.

Izbrani inovatorji delujejo na različnih področjih, kot so biotehnologija, materiali, računalništvo, energetika, transport in internet. Revija še posebej išče tiste inovatorje, katerih izjemno znanje oziroma delo nakazuje, da bo pomembno oblikovalo prihodnost.

Komentarjev 3
  • Stelix777 23:16 06.september 2011.

    heh si istega mišlenja kot jaz... u ameriki maš use kar hočš...tle pa čakaš leta in leta pa še to potem k čakaš leta je zelo zelo majhen izplaček ČE JE seveda sploh kaj...

  • allstarr111 22:55 06.september 2011.

    Nismo čudn narod oz. smo :) Gre pa za to da, naši managerji in lastniki firm gledajo samo na čimvečji in takojšnji dobiček.ssUpam it stavit da če bi jim rekel, glejte fantje imam idejo v katero je treba vložiti 200.000 ...prikaži več0 evrov in ki lahko v roku 5 let prinese 300 milijonov dobička, ter imam idejo v katero je treba vložiti 10.000 evrov in bo enkratno prinesla 50.000 dobička. Kot sem omenu upam it stavit da bi izbrali slabšo možnost, to pa zato ker pri nas niso navajeni gledat vnaprej, enostavno si ne predstavljajo vlaganja v tvegan kapital. Tukaj pa so amerikanci glavni, prineseš jim neko idejo in če začutijo da bi v prihodnje lahko postala donosna dobiš denar tik tak. Pri nas niti ene samozaposlitve za čistilko niso sposoni speljat brez da bi pol leta trajalo.

  • zic 18:49 06.september 2011.

    spet se bomo po prsih tolkli, kaj imamo...prav nič nimamo...to je sramota za Slovenijo, ker ne zna znanja zadržat v državi ampak vsi pobegnejo, ker je tukaj eno veliko sranje za nadarjene....koliko izjemnih študentov je pisalo raznim firmam da bi ...prikaži več jim podalo svoje znanje...na koncu jim tudi odgovorili niso...in vsak pameten jo bo čimpreje pobrisal...smo res en čudn narod!?!?!?