Slovenija
82 ogledov

Postelje ostajajo pripravljene, če bi se sprožila sirena

Robert Golob na obisku v Baški grapi Baška grapa poplave Alen Červ Boštjan Podlogar/STA
Minister Marjan Šarec je ob obisku Tolminskega ocenil, da gre za primer izjemno dobre prakse in dobro organiziranega občinskega štaba. Da so se preventivni ukrepi izkazali za dobre, meni tudi župan Alen Červ.

Obrambni minister Marjan Šarec, ki je po deževni noči obiskal Tolminsko, je v izjavi za medije pohvalil vse, ki so sodelovali pri preventivnih ukrepih, in sicer že od prejšnjega petka.

"Štab izjemno dobro deluje, ljudje so bili pravočasno opozorjeni, tudi preventivno evakuirani. Ključna zadeva je, da so bile gasilske enote poklicane na pomoč že preventivno," je pojasnil minister. Kot je dejal, vedno zagovarja takšno ukrepanje, da "sil ni nikoli preveč". "Bolje jih je imeti več v pripravljenosti, pa potem ne uporabiti, kot pa obratno," je dejal.

V Baški grapi so pri ukrepih pomagali tudi vojaki z mehanizacijo, v četrtek jih je tja prispelo osem. Vojska je po Šarčevih besedah v pripravljenosti za pomoč pri naravnih nesrečah že od maja, kar je postal "nek avtomatizem". Zatrdil je, da imajo ves čas na razpolago četo približno 300 vojakov in da je Slovenska vojska vključena tudi v vse aktivnosti kot članica državnega štaba.

Ob tem je minister ocenil, da so se iz preteklih poplav tudi marsikaj naučili ter da so izkušnje izjemno dobrodošle tako za prebivalstvo kot za sistem, saj jih lahko v naslednji ujmi implementirajo. Napovedal je, da bo uprava za zaščito in reševanje naslednji teden pozvala k prijavi škode oziroma intervencijskih stroškov občin in tudi gasilskih organizacij. Če se bo po nedelji vreme umirilo, bodo lahko intervencijske stroške popisali in sredstva nakazali Gasilski zvezi Slovenije, da jih bo povrnila gasilskim društvom, uprava za zaščito in reševanje pa občinam.

Načrt o potencialni evakuaciji še aktualen

Tolminski župan Alen Červ je izpostavil, da hudourniške vode niso dodatno poplavljale stanovanjskih objektov, prav tako ni bilo prevelikih težav s cestnimi povezavami v Baški grapi. "Več je bilo težav okrog Tolmina, ampak tukaj se nivo reke Soče znižuje, tako da se tudi to ureja," je pojasnil.

Glede plazišča na Kneži je dejal, da je še vedno aktivno. "Tam je načrt o potencialni evakuaciji še vedno aktualen, kar pomeni, da so postelje v Domu puntarjev še vedno pripravljene, če bi se sprožila sirena. Krajani so o tem obveščeni, vse ostale lokacije pa se urejajo," je navedel. Ob tem je pojasnil, da so vsi useki in podori, ki botrujejo enosmernim zaporam cest, v fazi sanacije. "Nekje bo šlo hitreje, nekje bo bolj kompleksno, bo treba še kakšen projekt narediti, preden se bo zadeva dokončno sanirala, ampak načeloma večjih težav ni," je ocenil.

Robert Golob na obisku v Baški grapi Baška grapa poplave | Avtor: Boštjan Podlogar/STA Boštjan Podlogar/STA

Izziv predstavlja šolski prevoz

"Mogoče še največji izziv v tem trenutku je ponedeljkov začetek šole po počitnicah. Vemo, da imamo v Podbrdu tudi osnovno šolo, kamor otroci prihajajo z avtobusom. En odsek ceste trenutno za prevoz z avtobusom ni primeren, saj je primeren samo za lažja vozila, tako da bo treba najti rešitve, bodisi s kombiji, z vlakom, skratka z nekimi alternativnimi prevozi, da bomo zagotavljali nemoten pouk," je pojasnil tolminski župan.

Glede ceste na območju med Knežo in Grahovim ob Bači je pojasnil, da se že dela. Trenutno izvajajo golosek površine in določena odkopavanja, pri čemer je izvajalec koncesionar državne direkcije za infrastrukturo, saj gre za državno cesto, je pojasnil. Kot je dejal, podrobnosti projekta ne pozna, najverjetneje pa bodo širili cesto v breg in tako znova omogočili dvosmerni promet.

Odsek ceste med Hudajužno in Podbrdom pa po županovih besedah ni tako problematičen in sanacija z gradbenega vidika ni tako zahtevna, gre samo za sprotno spiranje materiala, ki ga je treba na novo nanesti in utrditi.

Občina Tolmin | Avtor: Občina Tolmin Občina Tolmin

Štab civilne zaščite deluje v polnem obsegu

Ob napovedi vnovičnih padavin konec tedna je župan pojasnil, da štab civilne zaščite še vedno deluje v polnem obsegu. "Moštva, ki so delala na terenu, smo sedaj poslali na prepotreben počitek. Dve neprespani noči sta za nami, tako da ta današnja bo bolj mirna, s sobote na nedeljo pa bomo spet v polni pripravljenosti, tudi z zadostnim številom gradbene mehanizacije," je napovedal.

Ob tem je pojasnil, da se je izkazalo, kako pomembno je, da imajo gradbeno mehanizacijo že na problematičnih točkah, "da se sproti odnaša hudourniški material". "Na ta način praktično v celi Baški grapi nismo imeli primera, kjer bi hudourniške vode poplavljale oziroma ogrožale stanovanjske objekte. S to prakso bomo nadaljevali," je zatrdil. Upa in želi pa si, da bo potem "končno nekaj daljšega sušnega obdobja, da se teren utrdi in da lahko pristopimo tudi k sanaciji posameznih objektov".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.