Slovenija
25 ogledov

"Postopek je bil napaka"

Zvonko Fišer kandidat za državnega tožilca Žurnal24 main
Mandatno volilna komiija je z devetimi proti šestim glasovom potrdila kandidaturo Zvonka Fišerja za generalnega državnega tožilca. Prihodnji teden ga čaka glasovanje v državnem zboru.

"Postopek je bil napaka z vidika tistega kar danes vem in danes znam. Ampak to je tisto tveganje, ki je lastno funkciji pregona, na sodišču pa je, da odloča," je danes povedal kandidat za generalnega državnega tožilca Zvonko Fišer.

"O postopku je odločilo vrhovno sodišče leta 1995. To je ugotovilo napako v postopku in jo odpravilo v okvirih možnega. Prizadetosti ne more odpraviti. Lahko pa da pač neko zadoščenja. Odločitev vrhovnega sodišča brez pridržkov sprejemam," je še povedal Fišer.

"Najprej se moramo vrniti v 2. polovico 70-ih let prejšnjega stoletja. Nobeden od kazenskih zakonov danes ne drži več," pravi Fišer in dodaja: "Izvajal sem funkcijo pregona. Ne bi smeli pozabiti, in tega ni nihče poudaril, da se je funckija pregona izvajala s stališča stroge legalitete. To pomeni, da je moral tožilec sprožiti postopek, sodišče pa je ocenilo, ali gre za kaznivo dejanje ali ne. Ni bilo pritožbe ne s strani tožilca ne s strani obrambe. Nobena sodba ne govori o kršenju človekovih pravic in svoboščin, sploh ne s strani tožilca. Takšno zatrjevanje je tukaj samovoljno."

"Če dejstva niso dovolj, potem česa večjega ne morem ponudit. Lahko rečem le, da se je taka napaka zgodila, a potem moram reči, da mi je žal za vse napake v svoji karieri," je poslancem povedal Fišer, ki je prvič javno spregovoril o svoji kandidaturi.

"Bleščeča revolucionarna kariera"

Sedanji generalni državni tožilki Barbari Brezigar se maja izteče šestletni mandat.

"Težko boste našli kandidata s tako bleščečo kariero," je v prid Zvonku Fišerju ob začetku seje mandatno volilne komisije državnega zbora povedal minister za pravosodje Aleš Zalar.

"V karieri so stvari, ki kandidata izključujejo s funkcije in so bila neskladna tudi s takratnim pravnim in ustavnim redom, še manj pa s sedanjo ustavno ureditvijo," pa je povedal Jože Tanko iz SDS.

"Ko je bil občinski državni tožilec je sprožil kazenski postopek proti tistim, ki so svečke po krivem pobitim s strani partizanom prižgali in ne tistim, ki so poboje zagrešili," je še povedal Tanko in dodal, da ima kandidat za seboj "bleščečo revolucionarno kariero"

"Včasih se jih je prijavilo po 10 kandidatov, v času zdajšnje koalicije pa se prijavlja le po eden. Koalicija se s kandidatom dogovori vnaprej," pa je povedal  Vinko Gorenak iz SDS.

Za opozicijo sporni kandidat
Eva Irgl je povedala, da v stranki SDS imenovanja Fišerja ne bodo podprli.

"Varnostno obveščevalna služba OF je med drugo svetovno vojno našla domnevne izdajalce, ki naj bi bili krivi za slab izzid bitke med Nemci in partizani. Našli so 15 ljudi od tega 6 žensk in jih pobili ter vrgli v brezno. Pozneje se je izkazalo, da ni šlo za izdajalce, pobili so nedolžne ljudi. Ko sta dva duhovnika in gospodinja želela postaviti križ tem ljudem, jih je takratni občinski državni tožilec Fišer kazensko preganjal," je povedala Irglova.

Dodaja, da je v enem primeru preganjal mladoletnika zaradi verbalnega delikta. Njegovih siceršnjih izkušenj in priporočil ni zanikala.

Argumenti so vsakič isti, vsi kandidati so moralno in politično oporečni. Z veseljem bom čez kakšnih 10 let gledala, ko bo kdo od tukaj prisotnih kandidiral za kakšno funkcijo. Komaj čakam, kako boste opravičili svojo politično oporečnost.

Župevčeva: Za SDS nesporna le ena kandidatka
"Argumenti so vsakič isti, vsi kandidati so moralno in politično oporečni. Z veseljem bom čez kakšnih 10 let gledala, ko bo kdo od tukaj prisotnih kandidiral za kakšno funkcijo. Komaj čakam, kako boste opravičili svojo politično oporečnost," je povedala Melita Župevc, poslanka SD.

"Za SDS je politično dovolj neoporočna le ena kandidatka," je povedala in dodala: "Povedal je, da je šlo za napako in je napako obžaloval. Povedali so, da biografiji niso priložene bistvene stvari. Predlagam, da se naslednjič priložijo vsi tožilski spisi, ki so jih obravnavali."

Kek: Glasoval bom na podlagi tega, kako razmišlja danes
"Veliko bi lahko očitali tudi vsem komandirjem policijskih postaj in drugim, ki so v prejšnjem sistemu ravnali po službeni dolžnosti. Najbolje tudi, da lustriramo vse pravnike, ki so diplomirali pred letom 1991," pa je povedal Borut Sajovic iz LDS, ki imenovanje Fišerja podpira.

Kar se tiče očitkov o političnem prepričanju je Sajovic povedal, da ga ima zagotovo tudi zdajšnja državna tožilka, nekdanja kandidatka za predsednico države.

"Številni od teh, ki sedaj sedite nasproti mene ste bili člani komunistične partije," je še povedal Sajovic. "Ravnal je korektno kot tožilec po takratnih zakonih. Zahteval je najnižjo možno kazen, ki jo je potem sodnik tudi prisodil. Naredil je najmanj, kar je bilo zakonsko nujno," pravi.

Dodaja, da je sodnik, ki je kazen dejansko dosodil, sedaj eden najtesnejših sodelavcev zdajšnje generalne tožilke Barbare Brezigar.

"Dejanje Fišerja se mi zdi neprimerno. Zanima pa me, kako razmišlja danes. Na tej podlagi sem bom odločil," pa je napovedal Franci Kek iz Zares.

Fišer mu bo v nadaljevanju seje odgovoril na to vprašanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.