Slovenija
122 ogledov

Postopki registracije se vlečejo že od sinoči

begunci Saša Despot
V Dobovo sta ponoči prispela dva vlaka, skupaj okoli 1600 tujcev. Zaradi dolgotrajnih postopkov po uveljavitvi novega mejnega režima, prebežnikov še niso poslali proti Šentilju. 15 tujcev so zavrnili, Hrvati pa naj bi jih sprejeli.

V Dobovo sta od zaostritve ukrepov pri prehodu meje za prebežnike, prispela dva vlaka, prvi okoli 22 ure, drugi proti jutru. V registracijskih postopkih je trenutno tisoč ljudi.  Prebežnike so prepeljali v sprejemni center v Dobovi, kjer je bilo po podatkih ministrstva za notranje zadeve ob 6. uri 1.352 ljudi.

15 tujcev zavrnili

15 tujcem, državljanom Maroka, Sirije in Iraka, so izdali odločbe o zavrnitvi in zoper njih odredili zadržanje. Omenjeni migranti namreč niso izrazili namere, da bi zaprosili za mednarodno zaščito v Sloveniji, Avstriji ali Nemčiji.Kot poroča STA, so hrvaški pristojni organi vseh 15 zavrnjenih tujcev sprejeli.

Postopki registracije sicer ne potekajo bistveno dlje kot prej, so še pojasnili na novomeški policijski upravi. Razlika je predvsem v tem, da preverjajo tudi, kam so migranti namenjeni, in posledično nekatere migrante z uvedbo novih ukrepov zdaj tudi zavrnejo. Proti Karavankam so okoli osme ure odpeljali prvih 400 prebežnikov.

Vsi pravijo, da bodo za azil zaprosili v Nemčiji

Vodja sprejemnega centra je za Večer povedal, da potrebujejo za pregled in popis okoli 50 ljudi približno 20 minut. V strahu, da jih ne bodo poslali nazaj na Hrvaško, se vsi izrekajo, da bodo za azil zaprosili v Nemčiji.

Preberite tudi:

 

Komentarjev 5
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 11:53 22.januar 2016.

    Ne razumem naših politikov kako, da jim ni jasno, da je konec? Hrvaško mejo je treba zapret zdaj, ker drugače bo vse ostalo pri nas. Kurz je že izjavil, da naj begunci zaprošajo za azil v Sloveniji.

  • valerijakregar 11:05 22.januar 2016.

    ej, naši se prav trudijo, da se bodo pričeli nabirati pri nas !a so spet "civilni" zraven ??????si jih bodo odbrali in vzeli k sebi na dom ??????

  • glicinija 10:50 22.januar 2016.

    na meji moraš reči samo žermani in svet se ti odpre