Slovenija
30 ogledov

Postopoma nižji davek na dobiček

Janez Šušteršič Saša Despot
Državni zbor je danes s 50 glasovi za in sedmimi proti potrdil predlog novele zakona o dohodnini ter predlog novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Cilj obeh novel je razbremeniti gospodarstvo in prispevati k zagonu gospodarske rasti.

Kot je pojasnil minister za finance Janez Šušteršič, gre pri zakonu o dohodnini za poviševanje dveh olajšav, ki jih uveljavljajo osebe, ki opravljajo dejavnost oziroma samostojni podjetniki.

Olajšava za vlaganje v raziskave in razvoj se analogno s spremembami zakona o dohodku pravnih oseb povišuje na 100 odstotkov, olajšava za investicije pa se povišuje s sedanjih 30 na 40 odstotkov.

Tudi pri noveli zakona o davku od dohodkov pravnih oseb gre za olajšavo za vlaganja v raziskave in razvoj, obenem pa se odpravlja omejitev zneska priznane olajšave.

Tretji ukrep, ki ga uvaja zakon, pa je postopno zniževanje stopnje davka od dohodka pravnih osebe, in sicer letos z 20 na 18 odstotkov in potem vsako nadaljnje leto za eno odstotno točko navzdol, dokler se 2015 ne pride do 15-odstotne stopnje, je še pojasnil minister.

Komentarjev 1
  • vest 21:28 17.april 2012.

    Stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb ni potrebno zniževati, ker ni zelo visoka glede na ostale države (Švica,Švedska,Norveška,Avstrija, Belgija,Francija...),. In vse naštete države so dosti bolj konkurenčne od nas, čeprav imajo zaposleni tam višje plače. Poleg tega pa se osnova ...prikaži več za davek lahko močno zniža ob upravičenem uveljavljanju olajšav za investicije in olajšav za vlaganje v razvoj.