Slovenija
26 ogledov

Posvetilo Bavčarju in Tovšakovi

Izsek iz predstave Jakob Ruda, ki jo režiser Sebastijan Horvat posveča Hildi Tov Žurnal24 main
Prešernovo gledališče Kranj. Cankarjeva drama po sto letih aktualen odrski odsev družbe.

Premiera. Na odru Prešernovega gledališča Kranj bo v četrtek premiera drame Jakob Ruda v priredbi in režiji Sebastijana Horvata. Predstavili so jo na včerajšnji novinarski konferenci.

Kritika družbe
Drama Jakob Ruda se vrti okrog lastnika tovarne, ki finančno propade in se poskuša iz denarne stiske izkopati na etično sporen način. Žrtvuje srečo in svobodo svoje hčerke, kar povzroči v njem moralne dileme in zmeraj bolj pekoč glas vesti. Ivan Cankar jo je sicer napisal konec 19. stoletja, po več kot sto letih pa je še vedno neusmiljena kritika družbe ter aktualen, poglobljen vpogled v posledice kapitalističnega stroja in intimne stiske, ki jih sproža.

Posvetilo režiserja
"Predstavo sem želel posvetiti Igorju Bavčarju. Začel sem izrezovati članke o propadu Istrabenza in se poglabljati v finančne malverzacije, notranje odkupe in reprograme kreditov slovenskih tajkunov. Zdaj jo posvečam Hildi Tovšak," je povedal režiser Sebastijan Horvat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.