Slovenija
1172 ogledov

Posvetovalnega referenduma o migracijah ne bo

Branko Grims Anže Petkovšek Prva redna seja DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ.
Danes glasovanje, rezultat znan že vnaprej

Poslanci državnega zbora bodo danes glasovali o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o migracijah, ki sta ga vložili opozicijski SDS in SNS.bo v četrtek. Glede na včeraj predstavljena stališča poslanskih skupin, bo predlog zavrnjen. Zavrnil ga je že tudi Odbor za zunanjo politiko.

K dogovoru ZN o migracijah kateremu je Slovenija pristopila decembra lani v Marakešu. SDS in NSI sta predlagali, da bi se referendumsko vprašanje glasilo: "Ali ste za to, da Slovenija pristopi h Globalnemu dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki izenačuje legalne in ilegalne migracije?"  

Gre za mednarodni akt, ki je v pristojnosti vlade in ne parlamenta. Zunanji minister Miro Cerar je zato na seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko razpravo o tem predlogu označil za brezpredmetno. Tudi v zakonodajno-pravni službi so pojasnili, da sprejemanje samega akta ni v pristojnosti DZ, bi pa lahko bila vsebina tega dogovora predmet obravnave v DZ. Poleg tega referendumsko vprašanje v takšni obliki ne more biti predmet razpisa posvetovalnega referenduma, saj vzbuja dvom in je nejasno.

Grims: Akt sprejet na nepraven način

Poslanec SDS Branko Grims je včeraj menil, da je dogovor sprejet na način, ki postavlja pod vprašaj njegovo veljavo. O potrditvi je odločala vlada Mira Cerarja, ki je bila takrat v odstopu in je imela pravico odločati samo o tekočih zadevah, ki so nujne, ne pa o nečem tako dolgoročnem, kot so migracije. Poleg tega bi moral biti v skladu z zakonom o zunanjih zadevah obveščen DZ, a ni bil, je še poudaril. "Če je nek akt sprejet na očitno nepraven, protiustaven in protizakonit način, ne more biti uveljavljen," je dejal.

"Oblast zelo jasno rekla, da ne bo spoštovala volje ljudstva" 

To je v predstavitvi stališča opozicijske stranke NSi poudaril tudi Jožef Horvat, ki pa ni podprl predloga za razpis referenduma, saj je "oblast zelo jasno rekla, da ne bo spoštovala volje ljudstva". V NSi so pojasnili, da bi referendum podprli, če bi se vladne stranke zavezale, da bodo izid referenduma spoštovale, ker do tega ni prišlo, pa menijo, da bi bil le zelo draga javnomnenjska anketa.

V koalicijski SAB menijo, da posvetovalni referendum nima pravne podlage, saj lahko DZ razpiše referendum zgolj o zadevah iz svoje pristojnosti, je povedala poslanka te stranke Maša Kociper. Dogovor o migracijah pa spada v pristojnost vlade, in ne parlamenta, je dodala in napovedala, da poslanci SAB predloga ne bodo podprli.

"Gre le za nabiranje političnih točk predlagateljev"

Referendumu po besedah poslanca Ivana Hrška nasprotujejo tudi v stranki DeSUS, saj ne gre za pristojnost DZ. Poleg tega ne bi služil ničemur, razen nabiranju političnih točk predlagateljev, je zatrdil poslanec.

Milan Brglez (SD) pa je nasprotovanje njegove poslanske skupine med drugim pojasnil s tem, da je nedopustno, da bi politika za svoje konkretno ukrepanje ali neukrepanje v zvezi z izzivom migracij izgovor iskala v odločitvah in čustvih ljudi.

Nasprotovanje predlogu za razpis referenduma o migracijah so s podobnimi utemeljitvami izrazili tudi v koalicijskih strankah LMŠ in SMC. Nasprotujejo pa mu tudi v opozicijski stranki Levica.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 11:38 01.februar 2019.

    Horvatov Jožko katero ljudstvo si imel v mislih ? Tistih nekaj domobranskih odvisnežev in podrepnikov v skrbi za njihove otroke ? Tudi podpora referendumu je na temni strani parlamenta .........