Slovenija
27 ogledov

Posvetovanja pri Türku brez napredka

Zoran Janković Boštjan Tacol
Pri predsedniku republike je potekal nov krog posvetovanj, ki pa ni prinesel bistvenega napredka. Državljanska lista Gregorja Viranta (DLGV) je medtem razpravljala o koalicijski pogodbi desnosredinskih strank.

Janez Šušteršič iz DLGV je po svetu stranke dejal, da so po pregledu koalicijske pogodbe prišli do ugotovitev, da imajo pripombe, ki jih bodo poslali ostalim trem partnerjem.

Želijo namreč imeti jasna zagotovila, da ne bo prihajalo do kadrovskih čiščenj. Da se dogovorijo, da ne bodo odpirali tem iz preteklosti in določili stališča glede nekaterih stvari na področju zdravstva, davčnega sistema, kjer bodo nasprotovali višanju davčnih stopenj.

Pri državnem premoženju pa bodo vztrajali na njegovi prodaji in da mora biti to jasno in hitro narejeno. V stranki so ob tem odločeni, da nadzora nad notranjim in pravosodnim ministrstvom ne sme imeti Janez Janša.

Šušteršič je znova zatrdil, da so v stranki enotni in da je tudi poslanec Ivan Vogrin, ki je bil danes spet na tortici s članom Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišičem in za katerega se govori, da naj bi prestopil v Jankovićevo Pozitivno Slovenijo, podprl sklep o tem, da stranka ne gre v koalicijo z Jankovićem. "Gotovo bo Vogrin glasoval tako, kot se bomo odločili na stranki," je še dejal.

Posvetovanja pri Türku

Nov krog posvetovanj pri predsedniku republike. SDS upa, da se bo SD odločil za sodelovanje. SD: še naprej podpiramo Jankovića. Virantovi bi predlagali nekoga tretjega. Žerjav: Odločitev je na strani DeSUS-a. Novakova potrdila, da ima Türk pomisleke glede imenovanja Janše za mandatarja.

Predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak je po srečanju s predsednikom države Danilom Türkom potrdila, da ima predsednik pomisleke glede predlaganja predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja, ker je ta v kazenskem postopku.

Türku je tudi razložila, da je prav, da je predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković dobil prvo priložnost, a je ni znal izkoristiti. Stranka se je odločila, da bo za mandatarja podprla Janšo.

Janković: analizirali drugo "črno sredo"

V predsedniški palači po "črni sredi", ko poslanci državnega zbora za novega mandatarja niso izglasovali relativnega zmagovalca volitev Zorana Jankovića, poteka nov krog posvetovanj.

Prvi je k predsedniku republike Danilu Türku prišel ravno Janković. Po neuspešni kandidaturi za mandatarja sicer še ni razkril, ali bo kandidaturo sprejel še enkrat, Türk pa je dejal, da je Janković zanj še vedno resen kandidat. Danes je na posvet k predsedniku republike prišel z vodjem poslanske skupine Janijem Möderndorferjem.

Kot je dejal Janković po srečanju s predsednikom republike, so s Türkom analizirali, kaj se je zgodilo prejšnjo sredo na glasovanju, ko Janković ni dobil zadostne podpore poslancev za mandatarja.

Janša upa, da se bo SD odločila za sodelovanje

Naslednji je na posvetovanja prišel prvak SDS Janez Janša, ki je dejal, da bodo podpirali protikrizne ukrepe, če bodo v opoziciji. Če ne, pričakujejo obratno.

Po posvetovanjih je Janša dejal, da se predsedniku ni predstavil kot morebitni kandidat za mandatarja. Kot pravi, bodo videli, kako se bodo ta teden odločale druge stranke, in dodaja, da "smo vsi obsojeni na čakanje".

Türk in Janša sta tako ostala brez odgovorov glede možnega mandatarstva prvaka SDS. Predsedniku države je pokazal osnutek koalicijske pogodbe desnosredinskih strank. Janša od DeSUS-a in SD pričakuje racionalno odločitev in upa, da bo SD morda prvič v zgodovini presegla ideološke delitve ter se odločila za sodelovanje.

Predsednik republike je po Janševih besedah dejal, da bo mogoče pripravil še drugi krog pogovorov, če stvari ne bodo dovolj jasne, za kar je po predsednikovem mnenju dovolj časa do prihodnje srede.

SD ostaja pri podpori Jankoviću

Na sestanku so že bili tudi predstavniki SD. Janko Veber, vodja poslanske skupine SD, je dejal, da njihovo stališče glede podpore Jankoviću ostaja enako: "Ne gre za ideološke meje, ampak za to, da vztrajamo pri podpori relativnemu zmagovalcu Zoranu Jankoviću in se ne želimo hkrati pogajati na dveh polih. Če bo Janković predlagan za mandatarja, bo njegova naloga zbrati dovolj glasov, in pričakujemo, da jo bo izpolnil."

Z odločitvami bodo počakali do 25. januarja, o drugih mandatarjih pa se s predsednikom niso pogovarjali. Ni pa mogel potrditi informacij, da naj bi Janković v četrtek predložil potrebno število podpisov poslancev, ki bi ga podprli.

Nima težav z Janšo

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da je bil pogovor konstruktiven: "Tudi predsednik ni zadovoljen, da se stvari zapletajo." Pravi, da bodo predvidoma do konca tedna počakali, ali bo Janković uspel zagotoviti dovolj glasov.

Druga možnost se mu zdi desnosredinska vlada ali pa predčasne volitve, ki pa jim ni naklonjen. Kot pravi, niti sam niti poslanska skupina nima težav s tem, da bi bili v koaliciji z Janšo, so pa proti temu "nekateri na terenu".

"Nikomur nismo planili v objem"

Pogovore so sklenili tudi pri Državljanski listi Gregorja Viranta. Virant je dejal, da je poudarek na sredinski in ne desni koaliciji: "Po zavrnitvi Jankovića nismo nikomur planili v objem."

Virant pravi, da v desnosredinski koaliciji ne želijo izgubiti identitete in želijo jasno pokazati, da niso sestavni del slovenske desnice. "Lahko predlagamo, da bi bil mandatar kdo drug, vendar težko rečemo predsedniku druge najmočnejše stranke, naj se s te pozicije kandidata za mandatarja umakne," je dejal. "To, da je Janša v kazenskem postopku, je deficit, ki bi ga ta koalicija imela. Tudi zato nam je bolj všeč tretja izbira, neki tretji povezovalni mandatar."

O koalicijski pogodbi bodo govorili na današnjem svetu stranke. Dejal je, da bodo v pogodbe vnesli sredinske elemente, odločitev o vstopu v koalicijo pa danes še ne bo padla. Dobili naj bi že več zagotovil, da bodo v desnosredinski koaliciji enakopraven partner.

Še najbolj bi si želeli, da bi bil mandatar nekdo tretji, vendar so te "sanje splavale po vodi", zato se zdi Virantu najverjetnejša desnosredinska  vlada: "Predčasnih volitev si ne želi nihče: ne državljani ne gospodarstvo, seveda tudi manjše sredinske stranke si predčasnih volitev ne želimo, ker je popolnoma jasno, da smo razdeljeni na levo in desno in bi največji dve stranki pobrali praktično vse."

Dodal je, da je možen tudi tretji krog pogajanj pri Türku.

V pričakovanju odgovorov

Desnosredinske stranke SDS, Lista Virant, SLS in NSi, ki so medtem že uskladile koalicijsko pogodbo, pričakujejo odgovor SD in DeSUS-a na njihovo povabilo na koalicijska pogajanja.
Danes se sestane tudi svet Državljanske liste Gregorja Viranta.

Zaradi bojazni pred morebitnimi kadrovskimi čistkami v morebitni bodoči vladi Janeza Janše naj bi podali predlog, da bodo desnosredinske koalicijske stranke o vseh kadrovskih razrešitvah in imenovanjih odločale soglasno.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je že napovedal, da bo Jankovića pri morebitni vnovični kandidaturi za mandatarja podprl le, če bo videl seznam poslancev, ki ga bodo podprli. Čakal naj bi ga do četrtka.

Še najbolj bi si želeli, da bi bil mandatar nekdo tretji, vendar so te „sanje splavale po vodi“, zato se zdi Virantu najbolj verjetna desnosredinska vlada: „Predčasnih volitev si ne želi nihče: ne državljani,ne gospodarstvo in seveda tudi manjše sredinske stranke si predčasnih volitev ne želimo, ker je popolnoma jasno, da smo razdeljeni na levo in desno in bi največji dve stranki pobrali praktično vse.“

 

 

Dodal je, da je možen tudi tretji krog pogajanj pri Türku.

 

 

Komentarjev 32
  • privat 13:37 22.januar 2012.

    ve g.turk da noben kandidat ne ispolnjuje minimalnih pogojev za tak položaj ..a kaj če če so sami debili okoli njega?'+

  • Frenky Prijatelj 13:48 18.januar 2012.

    spoštovan Virant ne igraj se slepe miši,ne išči ovinkov,danes govoriš tako jutri spet drugače ,kaj boš pa rekel pojutrišnjem...IN taki naj bi vodili Slovenijo,,,igrate se kot otroci v vrtecu..skoraj bi lahko dejal ,da bi prvošolčki bolje vodili oblast,kot svi skupaj ...prikaži več ki se igrate igrico ravbarji-žandarji.Glavno da že vrapci na drevesu pojejo ...ti meni jaz tebi ,glavno da bomo na davkoplačance 4 leta dobro živeli

  • Frenky Prijatelj 13:39 18.januar 2012.

    KO TE RAZLAGE PREDSEDNIKA TURKA ČITAM,BI SAMO PRIPOMNIL...JANŠA GA MOTI KER NAJ BI BIL V KAZENSKEM POSTOPKU....ČUDNO JE PA DA GA JANKOVIČ NE MOTI KO CELA SLOVENIJA VE ZA NJEGOVA SKRIVNOSTNA OPRAVILA...OBADVA JANKOVIČ IN JANŠA NISTA OBSOJENA IN VEMO DA ...prikaži več DA SI KRIV ,DOKLER TI TO DOKAŽEJO...PAČ VELJAJO RAZLIČNA MERILA..ŽAL PREDSEDNIKU SPOROČAM ,DA ME SRAM DA SEM IZ MB KOT ON ..ŠTAJERCI TAKE STVARI NE POČENJAMO...