Slovenija
41 ogledov

Posvojitev bo cenejša

Otrok Shutterstosck
Posvojitve. Napovedujejo podpis sporazuma z Rusijo in več pravic za starše.

Slovenija bo predvidoma spomladi z Rusijo podpisala sporazum za mednarodno posvojitev, napoveduje Ana Vodičar, direktorica direktorata za družino na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Ena od ovir za večje število posvojitev iz tujine so veliki stroški. “Tu lahko država vskoči s sklenitvijo meddržavnega sporazuma,” pojasnjuje.

Ostaja prevoz, prevajalec

“Pogajanja z Rusko federacijo smo pripeljali daleč, določeni stroški, kot je prevoz ali prevajalec, pa bodo nedvomno ostali,” pravi Vodičarjeva. Ocen, za koliko naj bi se stroški zmanjšali, za zdaj še nima.

Trenutni stroški posvojitve v Rusiji se od para do para razlikujejo, Natalija Šintler s Centra za socialno delo Novo mesto nam je naštela okvirne vsote. Odvetniške storitve stanejo okoli 18 tisoč evrov, prevoz tri tisoč, prevajalec dva tisoč, sodišče v Sloveniji 500 evrov, ruska ambasada v Sloveniji 500 evrov in nočitev ter hrana v Rusiji okoli 2.500 evrov, kar skupaj nanese okoli 26.500 evrov.

Sicer je Vodičarjeva opozorila na negativno izkušnjo z Makedonijo, s katero že imamo podpisan sporazum, saj se je od njegove sklenitve število posvojitev iz Makedonije zmanjšalo.

Izšla knjiga o posvojitvah

Profesorica na fakulteti za socialno delo Darja Zaviršek pa je danes predstavila svojo novo knjigo: Notranje in meddržavne posvojitve: od osebnih izkušenj do dobre prakse. V knjigi med drugim opozarja na to, da starši ob posvojitvi niso upravičeni do enakega starševskega dopusta kot preostali. Vodičarjeva v kratkem obljublja spremembo zakonodaje, s katero bodo imeli starši ob posvojitvi pravico do očetovskega dopusta, en starš pa bo doma toliko časa, kolikor traja porodniški dopust.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.