Slovenija
79 ogledov

Posvojiti se jih še ne da

Okužene živali zdravijo na Gmajnicah, v Horjul pa nameščajo živali, ki so jih lj Žurnal24 main
Gmajnice. V zavetišču za živali za zdaj potrjenih 15 primerov mikrosporije.

“Sprejem živali v zavetišče, veterinarska oskrba in oskrba prosto živečih mačk potekajo normalno,” je o delovanju Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana dejala Barbara Mihelič iz Živalskega vrta Ljubljana.

V zavetišču so namreč odkrili več primerov mikrosporije, zato so ga začasno zaprli. Zaradi tega bodo sprejete živali predvidoma še okoli pet ali šest tednov nameščali v zavetišče Horjul. V tem času nista mogoča niti sprehajanje psov niti posvojitev živali z Gmajnic.

Obolele še pričakujejo
Za zdaj so po besedah Miheličeve okužbo z mikrosporijo potrdili pri desetih mačkah in petih psih, ki jih zdravijo v zavetišču. Potrjeno diagnozo pričakujejo še pri 13 živalih, zboleli pa so tudi trije oskrbniki, ki so na bolniškem dopustu. Od zunanjih sodelavcev ali obiskovalcev obvestil o bolezni niso dobili, so pa o pojavu okužb vse obvestili.

Zaradi razmer težko
Gmajnice. Po besedah zavetišča v Ljubljani se trudijo, da novih okužb ne bi bilo. “Vendar ob obstoječih razmerah in številčnosti živali tega ne moremo stoodstotno zagotoviti,” je dejala Barbara Mihelič.

“Mikrosporija je verjetno prišla v zavetišče prek živali,” je razložila Miheličeva in dodala, da je virov več, saj so ugotovili dva podtipa povzročitelja. “V zavetišče pogosto sprejmemo živali z neznanim statusom in izvorom. Okužene živali lahko kažejo klinične znake bolezni ali pa so le prenašalci, in te je težko odkriti,” je dejala. Poleg tega se v zavetišču na leto izmenja okoli 1.500 ljudi, ki so prav tako lahko vir bolezni.

“Okužbe v takšnem obsegu še nismo imeli,” je odgovorila na vprašanje, ali se kaj takšnega pogosto dogaja, in dodala, da je zlasti ob največji obremenjenosti zavetišča nevarnost parvoviroze pri psih in mačje kuge.

Znaki so pordela žarišča
Mikrosporija je zelo nalezljiva kožna bolezen, ki jo povzročajo glivice, so zapisali na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) Republike Slovenije. Človek se najpogosteje okuži pri neposrednem stiku z živaljo. Med znaki te bolezni so pordela žarišča na rokah, trupu, obrazu, redkeje pa na lasišču, so še zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.