Slovenija
107 ogledov

Pot na grad zaprta med navalom turistov

Ovinki MOL
Konec junija so zaradi obnove za en mesec zaprli pot na ljubljanski grad Ovinki. Na grad je mogoče dostopati tudi po drugih poteh ali s tirno vzpenjačo.

"Dobavni rok za les je bil tri mesece, zato z deli ni bilo mogoče začeti prej, prav tako so to dela, ki se ne morejo izvajati v slabem vremenu," pri Mestni občini Ljubljana odgovarjajo na vprašanje, zakaj so se za sanacijo odločili ravno v času velikega turističnega obiska. Dodajajo, da te poti turisti ne uporabljajo veliko. 

Možen dostop po drugih poteh

V Javnem zavodu Ljubljanski grad poudarjajo, da bodo lahko obiskovalci v času sanacije poti Ovinki do gradu dostopali še po drugih poteh, npr. po ulici Reber, Ulici na grad in mimo Stolbe ali s tirno vzpenjačo. 

Obnovljena bo sicer celotna železna konstrukcija in leseni vrhnji del. "Obnova je potrebna zaradi dotrajanosti železne konstrukcije, ki onemogoča vijačenje lesenih desk," pojasnjujejo pri MOL. "Obenem bo obnovljena tudi peščena pot."  

Strošek okoli sto tisočakov

Strošek obnove železne konstrukcije bo predvidoma znašal približno 48.000 evrov, nova lesena pohodna površina iz trpežnega lesa pa predvidoma 46.000 evrov. 

Ljubljanski grad je lani obiskalo nekaj manj kot 1,2 milijona ljudi, številka je sicer že tretje leto zapored višja od milijona. Okoli 350 tisoč se jih je pripeljalo s tirno vzpenjačo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 17:36 10.julij 2016.

    Koga vi jebete z pederskim naslovom ! DARS vprašte zakaj renovira AC poleti , ne pa jebat LJ , ki vedo , da je poti na grad kolker hočeš !