Slovenija
30 ogledov

Pot v Piran blokirala 500kg skala

Skala v Piranu
1/16
Bralec Sandi
Na srečo se je zgodilo ponoči, tako da nihče ni poškodovan, nekaj časa je bil oviran le promet. Lastnik vrta, prek katerega se je zvalila skala, že dalj časa opozarja na pretečo nevarnost.

Nekaj minut pred polnočjo je na Dantejevo ulico v Piranu zgrmela ogromna skala, ki je ovirala promet. Kot nam je sporočil bralec, se je odkotalila pred rampo pri vhodu v Piran in popolnoma zaprla prehod skozi eno od ramp.

O padcu 500-kilogramskega kamna je bil obveščen dežurni delavec Cestnega podjetja Koper. Kamnino so odstranili s cestišča na bankino in omogočili nemoten promet. Danes jo bodo strojno odstranili. O dogodku so bile obveščene pristojne službe, ki bodo preverile ali obstaja nevarnost novega podora, pa so zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Skala v Piranu | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
Do župana ne more 

Pogovarjali smo se z Gorazdom Gorjupom, lastnikom hiše na Dantejevi ulici (prek njegovega vrta se je skala tokrat zvalila na cestišče), ki pravi, da je krušenja klifa sicer že navajen; na njegovem vrtu nam je tudi pokazal skale, ki se redno krušijo. "Skušal sem, tudi prek pisnega dopisa, do župana Petra Bossmana, a me ne želi sprejeti;  na občini ocenjujejo, da življenja oziroma varnost niso ogrožena" pravi Pirančan, ki živi pod klifom.

"V času socializma so bile zadeve bolj urejene, gasilci so redno, vsako jesen čistili klif in lomili skale, ki so bile tik pred tem, da se odlomijo nenadzorovano. Zdaj jih ni več, postavljene ni niti nobene mreže. Leta 1996 sem dobil gradbeno dovoljenje za hišo, občina je dala soglasje in tedaj mi je bilo tudi zagotovljeno, da je v proračunu občine zagotovljen denar, da bo na klif nameščena varnostna mreža. A se to ni zgodilo. Pred približno petimi leti je malo naprej od naše hiše padla na cestišče skala, v katero se je zaletel motorist in se poškodoval, tako da je bil odpeljan v bolnišnico," je še povedal sogovornik.

Za svojo hišo ob vstopu v Piran je postavil  visoki betonski zid in jo tako skušal zavarovati, nekaj višje je postavil še en zid, skupaj z železnim tramom, ki pa ga je težka skalna gmota zlomila.

Občina: Letos senacije ne bo

"Na lokaciji nad zapornico se bo proučilo možnost postavitve lovilnih mrež in kasnejše čiščenje okrušenega kamenja izza mreže. Teh del v letošnjem proračunskem letu ni možno izvesti, izvedba je sicer odvisna od prednostnih nalog, ki bodo določene v prihodnjem proračunskem letu," poudarjajo na občini.

Hiša našega sogovornika Gorazda Gorjupa sicer stoji na številki Dantejeva 31a, torej na začetku mesta in tik ob prometni zapornici; sanacijska dela pa se na klifu že izvajajo, in sicer na isti ulici, le nekaj hišnih številk proti središču Pirana. Ta dela bodo predvidoma končana do konca meseca; financirana pa so izključno iz sredstev proračuna občine Piran, saj za ta namen niso uspeli zagotoviti drugih finančnih sredstev.

Gorjup je le eden od Pirančanov, stanovalcev te ulice, ki opozarjajo na krušenje kamenja s klifa izza njihovih objektov. "Pod klifom je več objektom z dejansko enako težavo in vseh ni mogoče rešiti takoj, saj so za to potrebna zelo velika finančna sredstva," še dodajajo na občini. Poudarjajo, da je Gorjup že večkrat pisno zahteval sanacijo klifa, sestanka z županom pa da ni želel oziroma izpostavljal.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 00:43 08.december 2013.

    Vsem , ki delate hiše na tako nemogočih terenih. Sami ste gradili , sami ste krivi . Pa kaj če se usuje na Črnem Kalu skala. Velka škoda tistih starih bajt. Ceneje pride nekakšen odkup, kot pa zaradi tega miljonska sanacija useka.

  • suzana.kos 18:58 18.julij 2013.

    pa saj tudi to se lahko zgodi - če je skala padla na cestišče, je to javna površina - na srečo ni nihče vozil po cesti mimo v tem trenutku...skala lahko pade tudi na mimoidočega pešca...če je morda prej ne ...prikaži več bo ustavila Gorjupova hiša...

  • Oxxo 17:36 18.julij 2013.

    Gorazd Gorjup ti si bil tudi "pameten" da si hišo postavil neposredno pod klifom! Zdrav RAZUM in PAMET dajeta normalnemu človeku vedeti, da lokacija NI PRIMERNA za bivalni objekt. Druga zgodba je, da si dobil gradbeno dovoljenje... + obljube ...prikaži več občine, katerim si verjel in ponovno pokazal svojo (ne)pamet in naivnost.V tej zgodbi si si več kot polovico za stanje oz. ogrožanje hiše kriv povsem sam!Občina pa bi dejansko morala poskrbeti za varnost ljudi, ki se gibajo pod klifom - po urejeni in namenski infrastrukturi.