Slovenija
80 ogledov

Pot v šolo ne bo varnejša

Alenka Cuder in Peter Urbanija trdita, da za varnost šolarjev še ni poskrbljeno, Žurnal24 main
Šolska pot. Postajališče pred lipniško osnovno šolo nedokončano. Starši in vodstvo šole opozarjajo 
odgovorne.

“Presenečena sem, da se dela na tej točki končujejo, saj šolska pot še ni varna. Dela so končali na polovici, prvi šolski dan pa je pred vrati,“ je o gradnji pločnika in urejanju postajališča pred lipniško osnovno šolo dejala ravnateljica šole Alenka Cuder.

Razočarani nad občino
Starši otrok, ki obiskujejo to šolo, so ogorčeni. Pravijo, da se počutijo naplahtane, kajti tistega, kar so jim obljubili, niso dobili.

“Obljubljeno je bilo, da bo do začetka novega šolskega leta urejen pločnik, avtobusno postajališče in parkirišče, zdaj pa se je izkazalo, da je vse urejeno le na pol,”
je povedala Cudrova in dodala, da se pločnik konča pred mostičkom, sredi pločnika je drog za električno napeljavo, avtobusna postaja pa je po njenem mnenju še v slabšem stanju, kot je bila, poleg tega pa ni urejeno niti obračališče za avtobuse.

“Za varnost še vedno ni poskrbljeno,”
je poudarila Cudrova, ki je, tako kot starši, pričakovala, da bo občina Radovljica obljube izpolnila v večji meri.

Čakali so več let
Na ureditev postajališča pred šolo so čakali več let in zagrozili celo s tožbami, zdaj pa pravijo, da so jih odgovorni z začetkom del očitno želeli le utišati.

V sredo bo v klopi lipniške osnovne šole sedlo 220 učencev, od tega jih je kar devetdeset odstotkov vozačev. “Občina je obljubila varno pot v šolo, tik pred začetkom pouka pa se je izkazalo, da so Lipniško dolino spet prinesli okrog. Če je pot samo za enega otroka nevarna, potem še vedno ni varna!,” je dejal Peter Urbanija, predsednik Krajevne skupnosti Srednja Dobrava.

Zaključek še v zraku
Starši zahtevajo, da obnovijo dotrajan in nevaren most pred šolo ter ga opremijo s pločnikom, namestijo varno zaščitno ograjo, odstranijo drog sredi pločnika, uredijo gozdiček ob avtobusni postaji in parkirišče ter varno obračališče za šolske avtobuse.

Radovljiški župan Janko S. Stušek je nad njihovimi reakcijami presenečen. Pravi, da ne ve, od kod jim podatek, da je projekt zaključen, saj ni. Dodal je, da je predvidena nova avtobusna postaja, za varnost je poskrbljeno s pločnikom od Kamne Gorice do lipniške šole, začasno obračališče za avtobuse je na makadamu, zato ne vidi težav.

“Bistveno varnejša je šolska pot za otroke iz Krope in Kamne Gorice, za tiste iz Lipnice in z Dobrave pa na žalost še ne. Vendar vsega naenkrat ne moremo narediti in vse tudi ni odvisno od občine, saj gre za državno cesto,” je pojasnil župan. Na vprašanje, kdaj bo projekt v celoti končan, je odgovoril: “Ob današnji birokraciji ne morem reči kdaj. Postopek teče.”

Dela do zdaj naj bi sicer stala okoli 300 tisoč evrov, od tega je občina zagotovila sto tisočakov, preostalo pa Direkcija RS za ceste in Cestno podjetje Kranj, ki je gradbena dela tudi opravilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.