Slovenija
16 ogledov

Pot, vredna 33 povprečnih plač

Žurnal24 main
31.591 evrov. Toliko je odštelo ministrstvo za obrambo za šestdnevno potovanje ministrice Jelušičeve, pišemo v sobotnem Žurnalu. Irma Pavlinič Krebs. Letos ni opravila nobenega potovanja v tujino.
slu%C5%BEbeni poti, ministri | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Potovanja. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je februarja letos za šestdnevno službeno potovanje v Španijo, Turčijo in Nemčijo zapravila 31.591 evrov. To je tudi največji letošnji izdatek za eno potovanje katerega izmed ministrov aktualne vlade. Največji del stroškov za to pot predstavljata najem letala pri podjetju Linxair in plačilo vozovnice za redno linijo iz Münchna v Ljubljano. “Letalo je bilo najeto zaradi časovne zgoščenosti dogodkov v treh različnih državah,” odločitev za najem letala pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo.

Včasih tudi s soprogo
S posebnim povabilom. Iz podatkov, ki smo jih pridobili, je razvidno, da je na službenih poteh v tujini zunanjega ministra Samuela Žbogarja letos štirikrat spremljala tudi njegova soproga. “Soproga ministra potuje na uradne obiske izključno takrat, ko prejme gostiteljevo uradno vabilo na obisk. To tudi pomeni, da večino stroškov krije gostitelj,” odgovarjajo z ministrstva za zunanje zadeve na vprašanje, kje tiči razlog za to.

V Španiji se je ministrica udeležila zasedanja žensk na vodilnih položajih, v Turčiji neformalnega srečanja obrambnih ministrov Nata, v Nemčiji pa Münchenske varnostne konference. Ministrica je letos za službena potovanja zapravila skupaj 45.864 evrov. V ta izračun še ni vključen novembrski obisk v Združenih državah Amerike.

K Slovencem na Kitajskem
Na drugem mestu med rekordnimi popotniki je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš. Za 12-dnevni obisk slovenskih skupnosti v Braziliji, Argentini in Urugvaju je zapravil 13.876 evrov proračunskih sredstev. Septembra je obiskal tudi slovensko skupnost na Kitajskem in v Avstraliji. Za 14-dnevni obisk je iz proračuna odštel 7.970 evrov. Po podatkih Žekševega urada za Slovence in zamejce po svetu, zbranih na spletni strani Slovenci.si, organizirana slovenska skupnost na Kitajskem sicer ne obstaja. Službene poti, kjer je minister potoval z letalom, so bile opravljene z rednimi linijami, skupno pa je Žekš na službenih poteh letos prebil 45 dni.

Trinajst dni več je letos na službenih poteh preživel finančni minister Franc Križanič. Za najdražjega izmed potovanj je njegovo ministrstvo odštelo 5.198 evrov, ko se je na uradni obisk odpravil v Peking. Kitajsko je službeno obiskal tudi minister za delo Ivan Svetlik. Stroški njegove službene poti pa so znašali 600 evrov več.

Podatke smo vam poslali do konca julija, ker zbiranje tako obsežnih podatkov zelo obremeni delo finančne službe.
Z ministrstva za zunanje zadeve, ki ga vodi Samuel Žbogar, so nam posredovali le podatke do konca julija.

Na drugi strani ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs letos ni opravila še nobene službene poti v tujino.

Varčevalni ukrepi
“Aktivno mednarodno sodelovanje pomeni, da morajo predstavniki naše države pogosto potovati, vendar potovanja niso sama sebi namen. Pri tem morajo ministrstva upoštevati vladne varčevalne ukrepe," pravijo na uradu vlade za komuniciranje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.