Slovenija
92 ogledov

Potapljanje v Ljubljanici odsvetovano!

Kemis Anže Petkovšek
Kako hudo je onesnaženje je povzročil požar na Vrhniki še ni povsem znano, prav tako, kako onesnažen je vodotok Tojnica. A posledice sodeč po poročilu Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) Instituta Jozef Stefan niso povzročile hujše trajne degradacije v Ljubljanici.

Kako onesnaženo je okolica na Vrhniki še ni povsem jasno, saj rezultati vseh meritev še niso znani, a ministrstvo za okolje je doslej že pojasnilo, da sanacija brežine ne bo tako hitra. Na onesnaženem delu potoka Tojnica se je gošča oprijela brežine in rastja, v potoku so pomrle številne ribe in druga živa bitja.

Ob gašenju podjetja Kemis so namreč odpadne vode pomešane s kemikalijami odtekale tudi v bližnji potok Tojnica. Njegovo čiščenje še poteka.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je po hudem ekološkem onesnaženju prebivalce opozoril, naj s sajami onesnažene vrtnine zavržejo.

Ni nevarnosti za črpališča pitne vode!

K sreči jo je bolje odnesla Ljubljanica. Ljubljanska občina je namreč sporočila, da glede na raziskave Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) Instituta Jozef Stefan posledice požara na Vrhniki ne povzročajo nevarnosti za živelj v Ljubljanici, prav tako ni nevarnosti za črpališča pitne vode.

Pitna voda na črpališčih naj ne bi bila ogrožena, saj je onesnaženje s penili in organskimi snovmi površinsko in manjšega obsega, vodna zajetja pitne vode pa niso vezana na povodje Ljubljanice.

V Ljubljanici se ne potapljajte, ob padcih v vodo temeljito umivanje!

Iz preventivnih razlogov, zaradi morebitnega nadaljnjega izlivanja in spiranja onesnažil iz potoka Tojnica na Vrhniki in do popolnega zaključka analiz vode, pa pristojni kljub temu odsvetujejo potapljaške aktivnosti v Ljubljanici. V primeru nenamernih padcev v Ljubljanico, na primer pri veslanju, SUPanju in podobno, je treba kožo in lasišče sprati z veliko čiste tekoče vode in umiti z milom, oblačila in brisače pa oprati.

Voda v Ljubljanici naj bi bila sodeč po poročilu znova neoporečna po naravni biorazgradnji in razredčenju s padavinami, napovedanimi v prihodnjih dneh.

Komentarjev 1