Slovenija
21 ogledov

Potekajo hišne preiskave

Dobavitelji in monterji luči za koprski pomol so se znašli pod drobnogledom krim Žurnal24 main
Na PU Koper so nam povedali, da na območju treh policijskih uprav potekajo hišne preiskave. Preiskovali naj bi dobavitelje in monterje luči za koprski pomol. Na Komunali Koper brez komentarja.

"Naši kriminalisti v sodelovanju z ljubljanskimi in postojnskimi izvajajo več hišnih preiskav na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana in Postojna zaradi preiskovanja gospodarskih kaznivih dejanj. Izvaja se večje število hišnih preiskav gospodarskih družb in drugih subjektov," je potrdila tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec.

Na PU Postojna in PU Ljubljana preiskav ne komentirajo. Preiskavo namreč vodijo Koprčani, ki po besedah Leskovčeve verjetno danes še ne bodo mogli sporočiti več podrobnosti.

Kriminalisti tudi na občini Koper ...
Kot so nam povedali v oddelku za odnose z javnostmi koprske občine, so kriminalisti na občino prišli v jutranjih urah. Zanimala naj bi jih javna razsvetljava na koprskem pomolu. Delo na občini poteka normalno, so nam še zagotovili.

... in v Grafistu
Prvi mož Grafista Ante Guberac nam je potrdil, da kriminalisti izvajajo hišno preiskavo tudi pri njih ter da jih zanimajo  fotovoltaične luči. Kot je dejal, so imeli prvi obisk kriminalistov na to temo že pred enim letom.

Komunala se je zavila v molk

Kot smo izvedeli, naj bi preiskovali tudi Komunalo Koper, kjer so nam dejali le, da ne dajejo nobenih izjav. Komunalo so v zvezi z lučmi pred časom že obiskali, in sicer nekaj dni po tem, ko smo 20. januarja 2009 v Žurnalu razkrili, da luči sploh niso fotovoltaične.

Sporne luči na koprskem pomolu
Kriminalisti naj bi tako preiskovali dobavitelje in monterje luči za koprski pomol. Pred časom smo že poročali, da je bilo več podjetij, povezanih z nakupom luči s fotovoltaičnim sistemom, v predkazenskem postopku. Sum, da s trinogimi svetilkami, ki naj bi jih napajal le fotovoltaični sistem, ni vse v redu, je izrazila že Komisija za preprečevanje korupcije, ki je marca lani zbrano gradivo o nakupu predala koprskemu okrožnemu državnemu tožilstvu.

Namesto sončne energije kar priklop na elektriko

Občina Koper je leta 2008 namestila 53 svetilk (za njih naj bi odštela 265 tisoč evrov), ki naj bi se napajale zgolj z energijo sonca. Kmalu se je izkazalo, da luči niso popolnoma samostojne in se napajajo kar z električnega omrežja. Koprska občina je takrat poudarila, da zaradi plimovanja morja in poplavljanja pomola akumulatorjev, iz katerih bi se luči napajale, tja niso mogli postaviti. Italijansko podjetje City Design, od katerega so luči kupili, je kasneje na nekatere luči postavilo sončne celice, na veliko večino pa so kar pozabili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.