Slovenija
20 ogledov

Potočnik noče na večimenski seznam

EU EPA
Sedanji evropski komisar iz Slovenije Janez Potočnik ne želi biti na seznamu z več kandidati za novega komisarja, če se bo slovenska vlada odločila za tak korak.

V sporočilu za javnost je Potočnik podprl prizadevanja prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja za "čim večje število usposobljenih ženskih kandidatk" iz držav članic.

"Presenečajo pa me nekatere navedbe, ki so se v zadnjih dneh pojavile v slovenskih medijih. Pri imenovanju predsednika Evropske komisije je bil pomemben dejavnik odločitve izid evropskih parlamentarnih volitev in pričakoval bi, da bo tudi pri izbiri slovenskega kandidata oziroma kandidatke odločala vladna koalicija strank izvoljenih na nedavnih volitvah," je poudaril Potočnik.

Pri tem se je zahvalil stranki Mira Cerarja SMC za zaupanje pri morebitni vnovični kandidaturi, da bi ostal na komisarskem položaju. "Z izkušnjami, ki sem jih pridobil v preteklosti, želim še naprej pomagati Evropski uniji in Sloveniji, predvsem pri graditvi trajnostnega razvoja, ki je in mora biti naša skupna prihodnost," je še zapisal v sporočilu za javnost.

Rok se izteka

Izteka se rok, do katerega novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker od držav članic EU pričakuje predloge kandidatov za komisarje.

Svoje izbire Junckerju doslej ni posredovalo pet držav, med njimi Slovenija. Vlada naj bi to storila danes. Seja vlade, na kateri bi imenovali komisarskega kandidata, sicer ni sklicana, lahko pa vlada to stori tudi na dopisni seji. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi najverjetneje potrdila predlog štirih kandidatov. Na listi naj bi bili premierka v odhodu Alenka Bratušek, evropska poslanka Tanja Fajon, prvak DeSUS Karl Erjavec in na predlog SMC dosedanji komisar Janez Potočnik.

V Bruslju izpostavljajo, da lahko članice predlagajo več kandidatov ali kandidatk, kot je to storil tedanji luksemburški premier Juncker v času oblikovanja ekipe Romana Prodija, in končno izbiro prepustijo predsedniku komisije.

Medtem ko so iz kabineta Bratuškove včeraj sporočili, da bo skušala doseči konsenz "glede imena oziroma liste kandidatov za evropskega komisarja", pa je notranji minister iz vrst DL Gregor Virant dejal, da so proti paketu in se zavzemajo, da Slovenija v Bruselj pošlje enega kandidata ali kandidatko, in sicer tisto ime, ki ga bo podprla tudi SMC. Predsedujoči SD Dejan Židan je dejal, da bo SD podprla listo kandidatov, če ne bo drugega izhoda. SMC komentarjev v zvezi s kandidati za komisarja ne daje, SDS pa naj bi se na to temo oglasila na današnji tiskovni konferenci, sklicani za ob 9. uri.

Komentarjev 5
  • Nogo Bozo 12:27 31.julij 2014.

    noge pa ima........(za drek pohodt) :)

  • Nogo Bozo 12:27 31.julij 2014.

    bo mojškra spet grgrala risalne žebljičke ?? (po njeno govorila angleško)

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 12:26 31.julij 2014.

    Edino pravilno,pri nas si še riti nemoreš obrisat če Alenka nebo komisar.Razvita je na stopnji dvoletnega otroka.