Slovenija
4 ogledov

Potočnik: Treba je umiriti žogo

Alenka Bratušek EPA
Iz Bruslja so sporočili, kdaj bodo potekala zaslišanja kandidatov za komisarska mesta. Sedanji komisar Potočnik opozarja, da je treba umiriti komisarsko razpravo v Sloveniji.

"Zelo pomembno je, da umirimo žogo," je poudaril Janez Potočnik. Kot je dejal, je komisarska ekipa znana in kandidati se morajo pripraviti na zahtevna zaslišanja, katerih datumi so bili objavljeni prav danes.

Alenki Bratušek želi vso srečo. Po njegovem mnenju ima težko nalogo, saj zaslišanje ne bo lahko, "zaradi tega je prav, da se v miru pripravi na to zaslišanje". Položaj podpredsednice komisije, pristojne za energetsko unijo, je po njegovi oceni pomemben in močan. 

V svoji izjavi je še enkrat poudaril, da je želel vseskozi delovati konstruktivno. "Kaj si mislim o samem procesu, sem povedal s tem, ko sem se izločil iz procesa," je dejal.

Odgovarjala bo predzadnji dan zaslišanj

Zaslišanja kandidatov za evropske komisarje bodo potekala med 29. septembrom in 7. oktobrom. Podpredsedniki bodo na vrsti zadnja dva dni. Bratuškova bo zaslišana 6. oktobra popoldne. Bratuškova bo odgovarjala na vprašanja odbora za industrijo, raziskave in energijo ter odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane. 

Vsi kandidati so dobili vprašalnik, na katerega morajo odgovoriti do 26. septembra. Sestavljen je iz treh splošnih vprašanj in treh, ki jih prispevajo pristojni odbori. Bratuškova je dobila vprašalnik s šestimi vprašanji. Na zaslišanju lahko nato člani odborov ponovijo vprašanja, običajno pa postavljajo dodatna, podrobnejša vprašanja. 

Zanima jih, kako bo zagotavljala kakovost

Prvo vprašanje se nanaša na splošne sposobnosti, zavezanost Evropi in osebno neodvisnost kandidata, drugo na upravljanje resorja in sodelovanje z Evropskim parlamentom, tretje na prednostne naloge komisarja, četrto na zagotavljanje kakovosti in transparentnosti zakonodajnih predlogov.

Peto vprašanje za Bratuškovo je, kako bo kot podpredsednica, pristojna za energetsko unijo, upravljala usklajevanje s komisarji v svoji ekipi, kako se bo usklajevala s preostalimi podpredsedniki in kako bo sodelovala s parlamentarnimi odbori.

Šesto vprašanje za slovensko kandidatko pa se nanaša na ustrezno obveščanje parlamenta o mednarodnih sporazumih. Bratuškovo v tem sklopu tudi sprašujejo, kako bo zagotovila koherentno stališče EU za prihajajoče mednarodne podnebne konference.

Parlament bo o komisijo glasoval predvidoma 22. oktobra, komisarji pa naj bi z delom začeli 1. novembra.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.