Slovenija
126 ogledov

Potovanje v prihodnost bo mogoče

Stephen Hawking (Foto: EPA) Žurnal24 main
To bodo omogočale superhitre vesoljske ladje, ki bodo potovale skoraj s svetlobno hitrostjo, meni eden izmed vodilnih teoretskih fizikov Stephen Hawking.

Zaradi visokih hitrosti, ki bi jih bile te ladje zmožne, bi se čas za njihove potnike upočasnil do te mere, da bi za časa svojega življenja potovali tisoče let v prihodnost in dosegli oddaljena ozvezdja, piše timesonline.

Svetovno znani fizik je že pred kratkim zbudil zanimanje javnosti z izjavo, da je bolje, če se ljudje izognemo stiku z vesoljci, saj ni nujno, da bi se to za nas dobro končalo. Zdaj pa ponovno buri domišljijo s svojo teorijo, da bi človeštvo lahko zgradilo ogromne "relativistične" vesoljske ladje, ki bi izrabile principe Einsteinove teorije relativnosti, da je gravitacija posledica ukrivljenosti prostora.

"Potovanje skozi čas je nekoč veljalo za znanstveno bogokletstvo, zato sem se izogibal govorjenju o tem, ker sem se bal, da bom izpadel kot čudak. A te dni sem manj previden," je dejal Hawking.

Šest let do polne hitrosti
Po Hawkingovem mnenju bi morale te ladje biti ogromne že zaradi količine goriva, ki bi ga potrebovale za takšen podvig, saj bi do polne hitrosti, okoli 98 odstotkov svetlobne hitrosti, potrebovale okoli šest let. Po dveh letih bi dosegle polovico končne hitrosti, po štirih pa okoli 90 odstotkov končne hitrosti, ki bi presegala 1.046 milijonov kilometrov na uro. Pri končni hitrosti bi v 80 letih prišli do roba galaksije, en dan na ladji pa bi pomenil leto na Zemlji.

V teoriji bi ljudje tako lahko "kolonizirali prihodnost" ali pa se celo vrnili nazaj na Zemljo in jo znova naselili, če bi kakšna katastrofa izbrisala človeštvo.

Samo naprej
Pri tem pa je Hawking zavrnil možnost, da bi ljudje lahko potovali v preteklost. Po nekaterih teorijah bi bilo takšno potovanje možno skozi črvino. A ker te v teoriji obstajajo zgolj na kvantni ravni, so celo manjše od atomov, bi jih morali povečati, s čimer pa se znanstvenik ne strinja.

Po njegovem to ustvarja paradoks norega znanstvenika, ki gre skozi čas in se ustreli. S tem se namreč poraja vprašanje, kdo je dejansko pritisnil na sprožilec. Gre torej za kršenje osnovnega pravila, da je vzrok pred posledico, dodaja Hawking.

Ali bi sploh imeli kaj od tega?
Njegovo teorijo podpira tudi profesor fizike delcev Brian Cox z univerze v Manchestru. "Že pri opazovanju delcev v velikem hadronskem pospeševalniku lahko vidimo, kako se za predmete, ki potujejo pri visokih hitrostih, čas upočasni," pojasnjuje Cox.

Tako bi po njegovih besedah, če bi bili zmožni zgraditi takšne vesoljske ladje, kot jih opisuje Hawking, lahko za časa našega življenja dosegli druge zvezde. A pri tem bi na Zemlji lahko minilo tudi 2,5 milijona let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.