Slovenija
18 ogledov

Potratni Dars

Avtoprevoznik je prejel 1,5 milijona evrov odškodnine, že prej pa skoraj 700 tis Žurnal24 main
Negospodarno. Računsko sodišče danes predstavlja revizijo gospodarnosti poslovanja Darsa pri izplačilu odškodnine fizični osebi za potrebe gradnje odseka Pluska–Ponikve.

Kot ugotavlja računsko sodišče, je Dars fizični osebi, torej lastniku Mirku Kovačiču, priznal znesek odškodnine v višini 1,5 milijona evrov, čeprav ta odškodnina ni bila upravičena. S tem je Dars povzročil še dodatno za 742 tisoč evrov višje davčne stroške, zaradi česar računsko sodišče zahteva, da si Dars neupravičeno izplačana sredstva povrne.

Poleg tega je računsko sodišče ministrstvu za pravosodje predlagalo, da opravi nadzor nad delom sodnih cenilcev in izvedencev, ki so opravljali svojo storitev v tem primeru. Posebej opozarjajo, da sodni cenilci in izvedenci ugotovitve svojih cenitev prilagajajo željam naročnika po ocenjeni vrednosti in ne izhajajo iz dejansko nastalih stroškov.

"Delali smo skladno z zakonodajo"
V Darsu odgovarjajo, da so postopek pridobitve zemljišča vodili skladno s takrat veljavno zakonodajo. Odškodnino pa je po njihovih navedbah izračunal sodni cenilec. "V primeru M. K., tako kot v drugih primerih, je bil postopek pridobitve zemljišč voden skladno s takrat veljavno zakonodajo, ki je urejala to področje," poudarjajo v družbi.

Večletni poskusi sporazumne pridobitve zemljišč v lasti Kovačiča niso bili uspešni, dvoletni razlastitveni postopek, ki je potekal hkrati s sporazumnim dogovarjanjem, pa je bil zaradi procesne napake upravne enote, ki je postopke vodila, razveljavljen in vrnjen na začetek.

Dars bo, kot še zagotavljajo v družbi, skladno s priporočili in popravljalnimi ukrepi storil vse potrebno, da bodo nepravilnosti, kot jih ugotavlja računsko sodišče v zvezi z izplačilom odškodnine, odpravljene oziroma ustrezno sanirane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.