Slovenija
1047 ogledov

Potratnim halogenskim žarnicam je v EU odklenkalo

Potratnim halogenskim žarnicam je v EU odklenkalo
Od danes, 1. septembra, naprej v Evropski uniji več ne bodona voljo energijsko potratne in neučinkovite halogenske žarnice.

Spremembe pravil Evropske unije se nanašajo na običajne halogenske žarnice, izključene pa so žarnice za namizne svetilke in reflektorje. Halogenske žarnice nadomeščajo LED-sijalke, ki zaradi inovacij postajajo varnejše, dostopnejše in energijsko učinkovitejše.

Novi ukrepi sicer ne bodo veljali za izdelke, ki so že na prodajnih policah, ampak samo za nove izdelke, ki bodo proizvedeni ali uvoženi v EU.

Države članice EU in Evropski parlament so se o novih pravilih prvič dogovorili leta 2009 in jih ponovno potrdili leta 2015, vendar je bila njihova uveljavitev preložena za dve leti na september 2018, da bi se zagotovile ustrezne in dostopne rešitve. Spremembe so del delovnega programa za okoljsko primerno zasnovo izdelkov, ki podpira prizadevanja EU za uveljavljanje energijske učinkovitosti in prehod na čisto energijo. Junija letos sta sozakonodajalca v sklopu svežnja o čisti energiji za vse Evropejce dosegla politični dogovor o novem pragu za energijsko učinkovitost za leto 2030, ki znaša 32,5 odstotka.

Komentarjev 2
  • Snežinko 10:06 02.september 2018.

    POTRATNE halogenke? Navadne žarnice so bile samo do 10% bolj potratne od halogenk, pa so jih prepovedali že leta nazaj. Lobiranje? Pa še kako!!!

  • Avatar vec
    vec 19:38 01.september 2018.

    a da bi pa bitcoin minerje prepovedal imet ako nimaš podjetja in plačuješ davek, to pa ne, pa je precej bolj potraten kot ta zarnica