Slovenija
22 ogledov

Potrdila Pahorjev klic

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Brezigarjeva potrdila, da jo je v zvezi z magnetogramom sestanka pri predsedniku vlade marca lani Pahor poklical in prosil, naj pristojna tožilka o objavi dokumenta za javnost odloči čim prej.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar, ki je za Slovensko tiskovno agencijo potrdila, da jo je Borut Pahor poklical in prosil, naj pristojna tožilka Dragica Kotnik o objavi dokumenta za javnost odloči čim prej, sicer klica glede objave magnetograma sestanka ni ocenila kot pritisk na delo tožilstva.

Sestanek zaradi odstopa Zobec Hrastarjeve
Lani marca se je predsednik vlade sestal s pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, Brezigarjevo in višjo državno tožilko Branko Zobec Hrastar. Povod za sestanek je bil poleg napetega odnosa med Brezigarjevo in Zalarjem tudi odstop Zobec Hrastarjeve z mesta vodje specializiranega oddelka pri tožilstvu, ki izvaja policijske preiskave zoper policiste.

Višja državna tožilka je delala na zadevi Baričevič, odstopila pa je 22. februarja lani. Kot vzrok je navedla nezaupanje generalne državne tožilke v njeno delo, saj je Brezigarjeva neposredno komunicirala s policistom specializiranega oddelka. Brezigarjeva je takrat trdila, da je bil njen telefonski klic le svetovanje in informiranje o odmevni zadevi Baričevič, do česar je glede na svojo funkcijo upravičena.

Pahor je kasneje na podlagi mnenja Kotnikove o možnih škodljivih posledicah interesom konkretnega predkazenskega postopka preklical stopnjo tajnosti zaupno v delih magnetograma sestanka.

Pahor prosil za odločitev, ne pa, kakšna naj bo
Objavo magnetograma je kot enega od treh pogojev za obstanek v koaliciji takrat postavil LDS, mnenje o objavi pa je sestavljala višja državna tožilka Dragica Kotnik. Brezigarjeva je še pojasnila, da jo je Pahor, kot so navajale nekatere informacije v medijih, res klical in prosil, naj tožilka Kotnikova o morebitni objavi magnetograma odloči čim prej. Njegovega klica pa Brezigarjeva ne ocenjuje kot pritisk. Kot je pojasnila, je premier le prosil za odločitev, ne pa tudi tega, kakšna naj bo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.