Slovenija
27 ogledov

Potrdili nove obraze v DZ

Državni zbor Anže Petkovšek
Na prvi seji DZ po oblikovanju nove vlade so se nekoliko spremenile poslanske vrste. Zaradi odhoda poslancev v novo vladno ekipo je DZ danes potrdil pet nadomestnih poslancev.

V poslanske klopi se je že vrnilo pet prejšnjih ministrov, namesto dveh pa sta danes poslanski mandat do konca mandatne dobe prevzela njuna nadomestna poslanca.

DZ je ob začetku današnje plenarne seje potrdil sklepe o prevzemu mandata in pravici nadomeščanja poslancev, ki jih je pred tem sprejela že mandatno-volilna komisija DZ, pripravila pa jih je Državna volilna komisija na podlagi izida državnozborskih volitev iz leta 2011.

Namesto novih ministrov je tako v poslanske klopi danes prvič sedlo pet nadomestnih poslancev. Gregorja Viranta nadomešča Marko Pavlišič (DL), Romana Jakiča Aleksandra Osterman (PS), Stanka Stepišnika Peter Oder (PS), Tino Komel Aljoša Jerič (PS), Dejana Židana pa Branko Smodiš (SD).

Med poslance so se že vrnili prejšnji ministri Andrej Vizjak (SDS), Vinko Gorenak (SDS), Zvonko Černač (SDS), Ljudmila Novak (NSi) in Franc Bogovič (SLS). Danes pa je DZ potrdil tudi prevzem poslanskega mandata prejšnjega premiera Janeza Janše in nekdanjega gospodarskega ministra Radovana Žerjava, ki sta se poslanski funkciji odrekla. Tako bosta za preostanek mandatne dobe poslanca postala Robert Hrovat (SDS) in Jasmina Opec (SLS), ki sta Janšo in Žerjava nadomeščala tudi v času njunega delovanja v vladi.

Nova ministrska ekipa je v DZ prisegla prejšnji teden, predsednica vlade Alenka Bratušek pa bo na današnji prvi dan marčnega zasedanja DZ prvič odgovarjala na poslanska vprašanja. Ker je ministrska ekipa nova, poleg tega pa so v poslanski skupini SDS vnaprej napovedali, da tokrat ne bodo zastavljali poslanskih vprašanj, je pričakovati, da bo ta točka krajša kot običajno. Tako bodo poslanci že danes opravili tudi prve obravnave predlogov novel zakona o voznikih, zakona o cestah in zakona o motornih vozilih.

Komentarjev 2
  • zztop 12:17 27.marec 2013.

    Mislim, da oboje drži plus, če ni iz naših vrst, mora iti. Pri vseh vladah je taka praksa, seveda v Balkanskih deželah, verjetn tud v večini držav.

  • klincek 10:34 27.marec 2013.

    odgovori predsednice ali nima pojma ali iz nas dela bedake