Slovenija
2590 ogledov

Potrdili nove primere tega virusa pri nas

Ptičja gripa EPA
Pričakujejo, da bo število primerov v prihodnjih dneh še naraslo. Ukrep zapore velja za celo državo.

V Sloveniji je trenutno potrjenih šest primerov aviarne influence pri labodih in en primer pri domači perutnini, so za STA pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Pričakujejo, da se bo število primerov pri divjih pticah še povečalo.

Primere s ptičjo gripo okuženih labodov so odkrili na Pragerskem, v občini Hoče-Slivnica, v Slovenski Bistrici in Novem mestu. Primer pri domači perutnini pa so potrdili v občini Slovenska Bistrica.

Ptičja gripa Zdravje Po covidu-19 sedaj potrdili še prisotnost tega virusa

"Ukrep zapore perutnine velja za celo državo, ne glede na lokacijo, kjer najdemo pozitivne divje ptice," so ob tem spomnili v upravi za varno hrano. "Pomembno je, da se zavedamo, da je bolezen pri divjih pticah prisotna, in preprečimo stik z domačo perutnino," so dodali ob tem.

Spomnili so tudi, da je prepovedano krmljenje divjih ptic in stik z njimi. Tudi s tem ukrepom lahko namreč preprečimo prenos virusa v domače reje.

Primer ptičje gripe pri domači perutnini so sicer odkrili na gospodarstvu, na katerem je bilo 50 kokoši, 11 gosi in 29 rac. Te živali so bile neškodljivo odstranjene, je za STA ta teden povedala vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali Breda Hrovatin.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Laura_Deblois 09:43 01.januar 2022.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 05:20 01.januar 2022.

    "Primer ptičje gripe pri domači perutnini so sicer odkrili na gospodarstvu, na katerem je bilo 50 kokoši, 11 gosi in 29 rac. Te živali so bile neškodljivo odstranjene".......Se bojim, da bo "stroka" podobno predlagala tudi za ljudi...Ali pa bo za ...prikaži več začetek bolj blaga varianta, ko bo na voljo obvezno cepljenje ali "neškodljivo odstranjevanje"...

  • Avatar Valliolissa
    Valliolissa 20:45 31.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m