Slovenija
13 ogledov

Potrdili proračun za 2010 in 2011

Denar Boštjan Tacol
Očitki takratni vladi, da je preveč trošila: Izposojali smo si denar, da bi živeli po kraljevsko.

Državni zbor je potrdil zaključna računa državnih proračunov za leti 2010 in 2011, katerima je računsko sodišče izreklo mnenje s pridržkom in pri tem opozorilo predvsem na primere knjiženj, zaradi katerih prihodki in odhodki niso prikazani pravilno.

"Finančna politika v teh dveh letih je bila milo rečeno neodgovorna," je dejal Roman Žveglič (SLS). Takrat vodilni politiki so se po njegovih besedah obnašali tako, kot da svet in z njim Slovenija ne bi doživljal krize, in sicer samo zato, da se jim ne bi bilo treba soočiti z napornimi reformami.

"Izposojali smo si denar, da bi živeli po kraljevsko," je bil kritičen Žveglič. Tudi Bojan Starman (DL) je opozoril da ne moremo trošiti več, kot se ustvari. Še bolj bi morali stisniti pas, da bi lahko tudi rodovom za nami omogočili podobno življenje, kot ga imamo mi, je menil.

"V teh dveh zaključnih računih se kaže politika prejšnje vlade Boruta Pahorja," je dejal tudi Andrej Šircelj in ugotovil, da tedanja vlada ni vodila nobene protikrizne politike, ampak je nadaljevala z zapravljanjem.

Po drugi strani je Mirko Brulc (SD) izpostavil, da je bila letih 2010 in 2011 gospodarska rast pozitivna - tudi zaradi proračunskih ukrepov prejšnje vlade, ki je zagotavljala socialno varnost, vlaganja v raziskave in razvoj in zmerno varčevala. Okrevanje gospodarstva bi bilo lahko v prejšnjem mandatu hitrejše, vendar pa je gospodarska rast dodatno upadla zaradi posledic napačne ekonomske politike vlade Janeza Janše, ki je pregrevala gospodarstvo, je ocenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.